Allmänt

Mikael odlar te på Gotland

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Te-webb

 

Själv dricker han helst kaffe och kunde näst intill ingenting om te, när han drog igång sitt ifrågasatta projekt. Nu tycks Mikael Tiouls ha lyckats med vad få, om någon, trodde var möjligt – han odlar te på Gotland.

TEXT CHRISTER BJÖHLE FOTO SVEDS SIGNE SÖDERLUND

På våren 2016 satte Mikael Tiouls – som då hette Hassellind; efternamnet Tiouls efter släktgården Tjuls i Eskelhem tog han sig kort senare – sina första teplantor. Men tankarna på att testa teodling hade han haft längre än så.

– Det började med att jag och Fredrik Dahlbom, en gammal god vän till mig, satt och pratade om olika saker man skulle kunna odla, och vi kom fram till att te skulle ju vara roligt, berättar Mikael Tiouls.

Han är själv agronom till yrket, och barndomsvännen Fredrik är en av sönerna i familjen Dahlbom som i Visby innerstad driver den välkända butiken Kränku Te & Kaffe, där man blandat egna teer i över 40 år.

När idén väl var kläckt tog det några år att hitta lämpliga teplantor till salu. Mikael ägnade tiden åt att läsa på om den uråldriga drycken, och till slut hittade han också en firma som kunde leverera det han önskade.

– Det var ett företag i Holland som sålde plantorna. Jag kontaktade dem och de föreslog att jag skulle köpa 10–15 plantor. Men jag köpte hem 1 500, berättar Mikael med ett skratt medan han promenerar från boningshuset på Tjuls gård ut mot åkern där plantorna nu växer.

Plantorna ser kanske inte mycket ut för världen där de står i två täta rader, alla med ett skyddande nät runt sig och de flesta dessutom täckta av mörk täckduk. Men, de lever ändå, i alla fall de flesta av dem.

– Det har visat sig att rådjur gillar te, säger Mikael som förklaring till näten.

– Det är lätt att tro att teplantor gillar värme, men faktum är att de torkar av för mycket solsken, därför provar jag mig fram med de här solskydden också.

Han är noga med att poängtera att allt än så länge är en testverksamhet. Mikael Tiouls vill helt enkelt se om det går att odla te på Gotland. Flera faktorer talar emot att det skulle vara möjligt:

Det finns ytterst få teodlingar så här långt norrut. Mikael känner till en i Skottland, men även det anses vara ovanligt nordligt när det handlar om te. Te är dessutom en växt som växer bäst i sura markförhållanden; inte troligt då att den skulle trivas i kalkrik Gotlandsmylla, kan man tro.

I stället för att se det som talar emot gotländsk teodling, lyfter Mikael Tiouls fram ett drygt 250 år gammalt teodlingsförsök: botanikern Carl von Linné hade en förkärlek för te, och på 1760-talet gav han sig den på att te borde gå att odla i Sverige.

– Hans teodling beskrivs ofta som misslyckad, men så vitt jag har kunnat hitta så höll han liv i sina teplantor i 18 år. Så jag vill ändå påstå att han lyckades, säger Mikael entusiastiskt.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare (https://www.horisontmagasin.se/var-kan-jag-kopa-horisont/) eller direkt från redaktionen via redaktion@hpress.se.

Teckna en prenumeration via länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024