Allmänt

Stridsberg: Jag är präglad av Fårö

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Stridsberg-webb

 

En liten bok byggd på intervjuer med gotländska kvinnor kom att bli inledningen på hennes författarskap, även om den lätt hamnar i skymundan bland hennes i övrigt hyllade romaner.

För Horisont berättar författaren, dramatikern och juristen Sara Stridsberg om hur Gotland har påverkat hennes skrivande, om sina karaktärer och böcker, och om den eviga lusten att skriva.

BERÄTTAT FÖR CHRISTER BJÖHLE FOTO CHRISTER BJÖHLE

”En av de första böckerna jag skrev var boken om kvinnor på Fårö. Jag tyckte att alla hela tiden pratade om att det inte fanns några kvinnor kvar på Fårö – det kom väl av den där idén om att alla unga lämnade landsbygden – och jag tänkte att några måste ju finnas kvar där.  Det var så det började.

”Det är bara vi som är ute och åker…” hette boken. Jag gjorde nog inget urval alls egentligen; jag träffade alla kvinnor under 35 år – de som intervjuades i boken var de som fanns där då.

Men vad hände med dem sedan? Jag vet faktiskt inte, jag har inte gjort någon uppföljning. Och jag tror inte att jag kommer att göra det; det får nog någon annan göra i så fall.”

”Det är bara vi som är ute och åker” med undertiteln ”Intervjuer från Fårö och Fårösund”, skrev Sara Stridsberg 2002 på uppdrag av Kvinnor på Norr, ett projekt av folkhögskolan i Fårösund. Författaren Sara Stridsberg och fotografen Catti Brandelius lät 14 kvinnor boende i Fårösund och på Fårö berätta om sina liv och sina framtidsplaner. Tanken var att ge dessa kvinnor en röst. Boken gavs ut av länsstyrelsen och den delades ut gratis till alla under 35 år som då bodde på norra Gotland.

Min relation till Gotland är att jag har varit väldigt mycket på Fårö ända sedan jag var liten. Familjen har sommarhus på Fårö, och jag är där flera gånger om året.

Jag har också skrivit väldigt mycket på Fårö. Men jag skulle kunna skriva var som helst, jag skulle kunna sitta instängd i en garderob och skriva.

Jag får ofta höra att det förekommer mycket hav och vatten i mina berättelser, och mycket himmel. Och jag har börjat tänka på att det har nog med Fårö att göra, för där är havet så oerhört nära och påtagligt. Jag tror att jag är präglad av havet och himlen på Fårö, så att det också förekommer i mina böcker.”

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare (https://www.horisontmagasin.se/var-kan-jag-kopa-horisont/) eller direkt från redaktionen via redaktion@hpress.se.

Teckna en prenumeration via länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024