Allmänt

Landshövdingens tid är över – nu stannar hon

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Landshovdingen-till-webben

Även om Cecilia ”Cicci” Schelin Seidegård ser tillbaka på nio år som Gotlands landshövding är blicken oftast riktad framåt. Det är hennes motto.

Berättelsen om hennes tid som landshövding har sin början femtio år tillbaka i tiden, på S:t Nikolaigatan i Visby där hon bodde från tio års ålder fram till studenten. Nu har hon bestämt sig för att stanna kvar på ön.

TEXT MARIA MOLIN FOTO SVEDS SIGNE SÖDERLUND

Som de tre stjärnorna i Orions bälte lyser orden klart över hennes år som Gotlands landshövding: folkhälsa, jämställdhet och natur. Engagemanget i jämställdhetsfrågor löper som en röd tråd genom hela hennes yrkesliv och 2015 fick hon förtroendeuppdraget av regeringen att leda en utredning som resulterade i att en ny myndighet, Jämställdhetsmyndigheten, inrättades den 1 januari 2018.

– Jämställdhetsfrågan är fortfarande minerad, visst är det konstigt? Jag tror att de flesta kan ställa upp på målen, men vägen dit är alltjämt kontroversiell. Det är väldigt roligt att de två frågor som jag drev främst, utbildning och hälsa, blir viktiga delar i jämställdhetsarbetet, säger Cecilia Schelin Seidegård när vi möts på residenset, hennes hem och representationsvåning sedan nio år tillbaka.

När hon fick telefonsamtalet från statssekreteraren, som frågade om hon ville bli Gotlands läns landshövding, fick hon helgen på sig att fundera.

– Det är ett stort förtroende från regeringen och en fantastisk möjlighet att få vara med och arbeta med utvecklingen och framtiden för Gotland. Min yngsta son hade sista terminen kvar på gymnasiet och jag undrade om jag verkligen kunde ge mig iväg från Stockholm. Då fick jag ett sms från min syster: ”Om du inte tar jobbet så kommer jag aldrig att förlåta dig.”

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare (https://www.horisontmagasin.se/var-kan-jag-kopa-horisont/) eller direkt från redaktionen via redaktion@hpress.se.

Teckna en prenumeration via länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024