Allmänt

Gösta Bohman i Almedalen redan 1968

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Bohman

50 år av politik. 50 år av möten mellan gotlänningar och rikspolitikens främsta företrädare. Horisont har gjort nedslag i historien och pratat med några av dem som var med när det hände.

Juli, 1976

Calle Brobäck var en flitigt anlitad pressfotograf under Almedalsveckans tidiga år. Han har fotograferat Lars Werner i badet och Olof Palme på Fårö. Dock inte folkpartiledaren Ola Ullsten när han gick på dass.
– Jag har alltid vägrat att vara en paparazzi, säger han. 

Gösta Bohman var partiledare för Högerpartiet, nuvarande Moderaterna, mellan 1970 och 1981. Redan år 1968, som alltså sägs vara året då Almedalsveckan föddes, talade han på platsen, drygt tre veckor efter Olof Palme. Gösta Bohman, som då var vice ordförande, var på samma sätt som S-politikern inbjuden av sitt parti lokalt och enligt tidningsreferatet i Gotlands Allehanda kom över tusen åhörare för att lyssna. Bilden intill är dock tagen år 1976, då Bohman återvände till Almedalen, och vilket också var året då flera partier anslöts sig till Olof Palmes tradition, första gången. Hela fem partier fanns på plats under vad som kom att likna en Almedalsvecka.

IMG_4795

Gotlänningen Calle Brobäck arbetade under slutet av 70-talet och början av 80-talet som fotograf, hos Hemlin foto. De sålde bilder till en bildbyrå och under Almedalsveckan var Calle en hett eftertraktad pressfotograf med uppdrag från bland annat kvällstidningarna. På bilden syns han med kameran om halsen, men i arkiven finns en mängd bilder från Almedalen, där det istället är han som står bakom kameran. Han har inga starka minnen kopplade till just Gösta Bohman, trots att han fotograferat honom flera gånger.
– Vi kom aldrig varandra nära. Då hade jag mycket bättre kontakt med Alf Svensson eller med Olof Palme, som jag exempelvis fotograferat både bland rosor i Visby och på cykeln på Fårö, säger han.

När Horisont frågar vad han minns starkast från Almedalsveckans begynnelse väljer han ut två berättelser – en om vänsterledaren Lars Werner och en om folkpartisten Ola Ullsten.
– Lars Werner hade bjudit in presskåren till kallbadhuset, där han skulle bada innan talet. Aftonbladets fotograf gjorde en kupp och gick dit innan, när Lars badade själv, och sa att vi andra inte skulle komma. När vi sedan dök upp hade Lars badat färdigt och vi såg honom försvinna därifrån, men vi sprang i kapp och han var så himla schyst att han gick i och badade en gång till. Fotografen på Aftonbladet trodde förstås att han hade ensamrätt på badbilderna, men sedan hade alla Sveriges tidningar samma bild, berättar Calle Brobäck och skrattar åt minnet.

Vill du läsa hela artikeln?
Eller om när gotlänningen Ali Abadis dröm om att få träffa utrikesminister Anna Lindh gick i uppfyllelse, kort innan hon mördades? 
Eller om när gotländska Katarina Bendelin Michanek stod sida vid sida med Gudrun Schyman när Fí brände 100 000 kronor på bål? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare eller teckna en prenumeration genom att klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

Bild: Jörgen Fagerström

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024