Allmänt

”Jag sov ingenting den natten”

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

KatarinaochGudrun

50 år av politik. 50 år av möten mellan gotlänningar och rikspolitikens främsta företrädare. Horisont har gjort nedslag i historien och pratat med några av dem som var med när det hände. 


6 juli, 2010.

Gotlänningen Katarina Bendelin Michanek stod sida vid sida med Gudrun Schyman när Fí brände 100 000 kronor på bål under Almedalsveckan 2010. De två är nära vänner sedan länge.
– Men det är nog det värsta jag gjort i hela mitt politiska liv.

Den 5 juli 2010 kallade Gudrun Schyman den lokala, gotländska Fi-gruppen till ett hemligt möte. Feministiskt initiativ hade fått 100 000 kronor av en pr-byrå för att uppmärksamma löneskillnaderna mellan könen och hade lovat att göra någonting riktigt spektakulärt för pengarna. De fick inte gå till en vanlig annons, motkravet var att de skulle användas till någonting om verkligen stack ut i Almedalsvimlet. Partiledningen hade kommit fram till ett förslag, de skulle bränna pengarna på bål, redan dagen efter, vid en presskonferens på Donners plats i Visby. Nu gällde det bara att övertyga de lokala krafterna på ön.

Katarina Bendelin Michanek var med på det hemliga mötet. Hon och Gudrun Schyman lärde känna varandra redan på 70-talet, då de umgicks i kretsen runt tidskriften Folket i bild, och de bodde i kollektiv ihop i Stockholm. De var då båda vänsterpartister. Under åren som gått har de behållit kontakten, trots att den ena flyttat Skåne och den andra till Gotland. När Gudrun bestämde sig för att starta ett nytt feministiskt parti följde Katarina Bendelin Michanek efter och bildade lokalgrupp på Gotland – en av de första i landet.
– Vi sa ”aldrig i livet, ni är inte kloka” när de berättade vad de kommit fram till och det tog över två timmar innan de hade övertygat oss, minns Katarina, när Horisont pratar med henne, åtta år senare, och tillägger:
– Jag sov ingenting den natten och håren reser sig fortfarande på mina armar, när jag tänker på det.

Vill du läsa hela artikeln om när Katarina Bendelin Michanek brände pengar med Gudrun Schyman? Eller om när gotlänningen Ali Abadis dröm om att få träffa utrikesminister Anna Lindh gick i uppfyllelse, kort innan hon mördades? Eller vad som hände när den dåvarande pressfotografen Calle Brobäck valde att inte smygfotografera folkpartiledaren Ola Ullsten när han gick på dass? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare eller teckna en prenumeration genom att klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

Bild: Tommy Söderlund 

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024