Allmänt

Hann inte svara innan ministern mördades

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Genre

50 år av politik. 50 år av möten mellan gotlänningar och rikspolitikens främsta företrädare. Horisont har gjort nedslag i historien och pratat med några av dem som var med när det hände.


10 juli, 2003

Ali Abadis dröm om att få träffa utrikesminister Anna Lindh gick i uppfyllelse under Almedalsveckan 2003. Efteråt skickade ministern ett brev till Ali, och svarade på frågor han ställt om Sveriges relation till Jemen.
– Men jag hann inte svara för hon blev mördad samma år, säger han.

Göran Persson var en sällsynt gäst i Almedalen under de tio år han var partiledare och statsminister. Valåren 2002 och 2006 masade han sig till Visby för att tala, men övriga år skickade han någon av sina ministrar. Anna Lindh var utrikesminister tillika partiets kronprinsessa och två år var det hon som stod i talarstolen i Almedalen. Först 1999 och sedan år 2003, då det i mitten av september skulle hållas folkomröstning om euron. Det socialdemokratiska partiet var splittrat i frågan men Anna Lindh företrädde den officiella linjen – ja-sidan – och hade kommit att bli dess främsta namn. Hela Sverige var tapetserat med hennes ansikte.

Gotlänningen Ali Abadi hade länge beundrat Anna Lindh, enda sedan dess att hon var ordförande i ungdomsförbundet SSU. Han hade följt hennes karriär och när han, som framgångsrik entreprenör med invandrarbakgrund, tilldelades kommunens integrationspris passade han på att framföra en önskan till de lokala s-politikerna. Han ville träffa Anna Lindh och under Almedalsveckan 2003 slog hans önskan in. Efter att ha delat ut rosor på Östercentrum kom utrikesministern förbi Ali Abadis och hans på Gotland så välkända verksamhet. De slogs sig ner i restaurangen för att prata om euron, men även om Alis hemland Jemen.
– Jag blev glad av att träffa henne. Hon var verkligen en fin människa, och vanlig. Hon kom här med en helt vanlig väska på axeln och tyckte att vi alla människor var samma, säger Ali Abadi, när Horisont träffar honom på precis samma plats, femton år senare.

Vill du läsa hela artikeln om Alis möte med Anna Lindh? Eller om när gotländska Katarina Bendelin Michanek stod sida vid sida med Gudrun Schyman när Fí brände 100 000 kronor på bål? Eller om vad som hände när den dåvarande pressfotografen Calle Brobäck valde att inte smygfotografera folkpartiledaren Ola Ullsten när han gick på dass? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare eller teckna en prenumeration genom att klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

Bild: Bengan Zettergren 

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024