Allmänt

”Enorm kunskap försvinner när fiskare lägger av”

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

DX9A7152 as Smart Object-1


Att vara fiskare på en ö mitt i havet är ingen självklarhet. Men även om det är ett hårt arbete, ekonomin är knaper och fiskarna i havet är färre, så finns det fiskare som håller modet uppe.

– Jag kan leva på fisket, men jag tror inte att mina barn vill ta över, säger Thorgrim Christiansson, som med sina 36 år är bland de yngsta yrkesfiskarna på Gotland. 

Thorgrim Christiansson tar emot utanför den nybyggda fiskanläggningen, vars verksamhet kommer att komma igång i sommar. På grund av problem med byggloven, överklaganden och annat, så har bygget kraftigt försenats, men nu står en anläggning för hantering av färsk fisk i Herrviks hamn. Anläggningen är ett gemensamt projekt av flera fiskare på Gotland, och kommer att underlätta hantering av nyfångad fisk, tillståndsprocesser, certifiering, och försäljning till lokala butiker.
– För det småskaliga fisket på Gotland är det här jättebra, ja rent av nödvändigt, säger Thorgrim Christiansson med eftertryck.

Främst är det flundror som kommer att hanteras i anläggningen. Thorgrim Christiansson öppnar dörrarna till en stor container – välfylld med fryst flundrerygg. Inne i anläggningen finns maskiner med uppgift att bland annat skölja, rensa, packa, märka och frysa fisken.

Thorgrim Christiansson lever på fisket, liksom hans far gjorde. Han bor med familjen i Roma men har Herrvik som hemmahamn, och det är också här som en av de två båtar han äger, ligger förtöjda. Den andra använder han mest i vattnen utanför Skåne och Blekinge, så den ligger för stunden där.
– Vi är tre fiskare här i Herrvik som lever på fisket, och så finns det väl några till som fiskar då och då, säger han.

Fiskenäringen på Gotland är klart i gungning. Antalet aktiva fiskare, som får sitt hela levebröd från fisket, blir allt färre, och allt äldre.
– Jag är 36 år, och det är ju inte många som är yngre än mig, om man säger så. Jag har barn, och de är med ibland på skoj och fiskar, men frågan är om de kommer att börja med yrkesmässigt fiske? frågar han sig och skakar på huvudet som svar på sin egen fråga.
– Jag lever på fisket och det går, det gör det, även om det är tufft. Men låt säga att man skulle börja nu som yrkesfiskare och behöver köpa in all utrustning och allt man behöver, det skulle bli en hiskelig kostnad. Det är också en enorm kunskap som försvinner med varje fiskare som lägger av.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare eller teckna en prenumeration genom att klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

Bild: Sveds Signe Söderlund

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024