Allmänt

Prisade gotlänningar delar viljan att gräva

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Guldgossar-webb

För drygt ett år sedan var de del av den redaktion som vann Stora journalistpriset efter det mycket uppmärksammade Macchiarini-avslöjandet. Tidigare i vinter fick de om möjligt ännu mer uppmärksamhet – och samma pris, en gång till – efter dokumentären om mordet på fyraårige Kevin, som berörde närmast en hel nation. Möt de prisade gotländska journalisterna Jakob Larsson och Johannes Hallbom, som nu är nominerade till ännu ett pris – Guldspaden. 

Jakob Larsson tar emot i hemmet i lägenheten på Terra Nova. Det är härifrån han har jobbat som researcher på distans sedan sommaren 2015, då han återvände till sin hemö med sambo (som samma sommar kom att bli hans fru) och barn.
– Jag minns att vi precis hade bestämt oss för att flytta hem, när jag, Johannes Hallbom och Anna Nordbeck blev inkallade till chefen. Vi tre hade jobbat tillsammans för Dokument Inifrån i två år då, vid sidan av studierna på JMK. Chefen berättade att det möjligen var en stor grej på gång och undrade om vi ville ta oss an den. Johannes sa ja. Anna sa ja. ”Men jag ska ju flytta till Gotland”, sa jag, för jag hade inte hunnit berätta det på jobbet, berättar Jakob Larsson och skrattar.

Jakob var vid det laget inne på att söka jobb på Gotland, men efter lite diskussioner inne på Dokument inifråns redaktion kom man fram till att han skulle testa att jobba som researcher på distans. På så vis påbörjades arbetet med det som kom att bli det stora avslöjandet kring läkaren Paolo Macchi-arini, ett avslöjande som kom att spridas långt utanför landets gränser.

Jakob Larsson och Johannes Hallbom är vänner sedan skolåldern. De delar ett stort intresse för musik, och de var under många år radarpar i Radio Gotlands sändningar. För ett par år sedan gick det också journalistutbildningen tillsammans i Stockholm.
– Något jag och Johannes har gemensamt är att vi aldrig nöjer oss. Vi gör alltid så gott vi kan, även om det innebär att vi måste sitta och jobba på nätterna ibland, säger Jakob Larsson.
– Det ligger väl en viss ”pedanthet” i det. Och i de här stora fallen, som Macchiarini och Kevin, så går det ju inte att slarva sig igenom jobben.

Dokumentären ”Experimenten”, om läkaren Paolo Macchiarini som avslöjades med att använda sjuka patienter som försökskaniner då han genomförde icke godkända eller nog testade metoder vid olika typer av operationer, fick mycket stort genomslag, och journalisten Bosse Lindquist tilldelades Stora journalistpriset. De två gotlänningarna hade dock, liksom övriga reporter- och researchteamet, lika stor del i triumfen, även om det blev Lindquist som formellt stod som pristagare.
– Jag minns att jag en gång när jag cyklade hem till mina föräldrar i Västerhejde, tänkte för mig själv att ”känn en stolthet nu, för det här är det största du kommer att kunna göra yrkesmässigt”, berättar Jakob Larsson.
– Och så gick det ett år, och vi insåg att det vi hade gjort då var ännu större!

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare eller teckna en prenumeration genom att klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

FOTO PER WALLSTEDT

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024