Allmänt

Byggde egen elbil – för 30 år sedan

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

MicraVinka

Han var en dedikerad elbilsfantast. Men nästan 30 år före sin tid. Här är historien om Erik Sandell, som byggde Gotlands kanske allra första fungerande elbil.

Om regeringens planer på att Gotland i framtiden ska ha en hundra procent hållbar energiförsörjning ska gå i lås, spås elbilar bli en mycket viktig pusselbit. Än utgör dessa dock en försvinnande liten del av öns totala bilpark.

Om ingenjören, uppfinnaren och elbilsfantasten Erik Sandell i Norrlanda hade fått som han ville, så skulle elbilen ha funnits i varje familj sedan snart 30 år tillbaka. Erik Sandell byggde en elbil redan i början av 1990-talet, han skrev om detta en rapport titulerad ”Familjens andrabil är en elbil”, och han höll en populär kurs via ABF i just elbilsbyggande.
– Han var helt klart före sin tid. Och är man för tidig med något, så är ju tiden inte mogen även om man själv är det, säger Barbro Sandell, änka sedan hennes make avled i cancer 2013.

Erik Sandell kom från Norrköping, där hans far drev en välrenommerad elfirma, Sandells elektrotekniska. Redan tidigt fick han lära sig mycket av det praktiska arbetet inom elteknik, då han hade både anlag, intresse och förutsättningar via faderns firma. Han studerade till civilingenjör i Lund, och under studietiden gick hans far bort hastigt och oväntat.
– Många hade nog förväntat sig att Erik skulle flytta hem och ta över firman, men det ville inte Erik. Han åkte hem efter faderns död, men bara för att ta hand om det praktiska och så småningom såldes firman, berättar Barbro Sandell, som tillsammans med Filip, en av parets två söner, tar emot Horisont på gården i Norrlanda som hon och maken köpte 1988.

Barbro kommer från Gotland men träffade sin blivande make i Stockholm, dit han flyttat efter de avslutade ingenjörsstudierna i Lund. Han jobbade då inom FMV, Försvarets materielverk.
– Han var den som ville flytta till Gotland, inte jag, minns Barbro med ett leende.
– Han sökte – och fick – ett jobb som energirådgivare inom Gotlands kommun, och då flyttade vi hit.

Barbro är textildesigner och startade egen firma i samband med flytten till Norrlanda 1988. Hon är egenföretagare än i dag.
– Anledningen till att vi flyttade just hit var möjligheten till varsin verkstad här på gården. Jag fick min, och Erik fick sin.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare eller teckna en prenumeration genom att klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

BILD: Privat

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024