Allmänt

Två karriärer – samma höga ambition

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Fred-webb

 

Fabrikschef och landslandsman – är det en tänkbar kombination? Ja, om du frågar Fred Grönwall. Vid årsskiftet tillträder han som högste chef på Cementas fabrik i Slite med drygt 400 anställda under sig. Vid sidan av jobbet är målsättningen 2018 att få springa marathon för Sverige vid EM i Berlin.

Den dag det började brinna i ett plastlager på Cementa, den 24 maj i år, hade produktionschefen Fred Grönwall för ovanlighetens skull inte varit på jobbet.

Han låg hemma i lägenheten i Visby, nedbäddad med feber och huvudvärk – en begynnande hjärnhinneinflammation, skulle det senare visa sig.

Branden var mycket omfattande. Den svarta rökpelaren syntes från stora delar av Gotland, invånarna på norra delen av ön uppmanades hålla sig inomhus, i princip hela den gotländska brandkåren bekämpade branden och händelsen blev en riksnyhet.

När Fred Grönwall, som också är biträdande platschef på cementfabriken, fick höra vad som pågick på hans arbetsplats i Slite beslutade han sig för att trots sjukdomen ta sig dit. Den ordinarie platschefen Per-Ole Morken befann sig på resa i Norge, och Fred Grönwall var därmed den högste ansvarige som fanns på ön. Räddningstjänstens arbete pågick hela natten, liksom Fred Grönwalls arbete med att leda både Cementas personal och den krisgrupp som till-sattes på företaget.

Samtidigt befann sig Fred Grönwall mitt i en intensiv träningsperiod inför det som skulle kunna bli hans genombrotts-år inom långdistanslöpning, och som faktiskt fortfarande kan bli det. Men efter den dramatiska branden – dock inte alls på grund av den – fick han planera om hela sitt upplägg. Och han hamnade på sjukhus. Men det återkommer vi till.

Fred Grönwall tar emot i receptionen på Cementas fabrik i Slite på slaget klockan 13, enligt avtalad tid. Han ger en rundvandring i fabriken, via först det egna kontoret och sedan kontorets materialförråd där reflexväst, hjälm och skyddsglasögon hämtas ut. Fred är sedan sex år tillbaka produktionschef, med 70 anställda på den avdelning han basar över.
– Vi håller fabriken igång dygnet runt, hela året, säger han.

Vid årsskiftet tillträder han uppdraget som platschef, vilket innebär att han blir Cementas högste chef på orten, med över 400 anställda totalt varav runt hälften är egna anställda och hälften konsulter och underleverantörer som arbetar under Cementas flagg.
– Det är ett stort ansvar, som jag tar mig an med stolthet, säger 36-åringen, som både blir den yngste platschefen i Cementas historia på Gotland och den förste gotlänningen sedan mitten av 1900-talet.

Hans egen tid inom bolaget går dock långt tillbaka i tiden, hans relativt låga ålder till trots. Han började på Cementa som 17-åring, genom praktik under gymnasietiden, och sedan dess har han varit koncernen trogen – med undantag för några års studier, då han dock ändå jobbat på lov och ibland helger.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare eller teckna en prenumeration genom att klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

BILD: Sveds Signe Söderlund

 

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024