Allmänt

”Surf-kinesisk” mat har fått fäste i Stockholm

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Surfers-webb

Efter mer än tio år på Gotland och ganska exakt tre år i Stockholm, har ägarduon Mymlan Isenborg och Jonathan Bergström etablerat Surfers koncept med kryddstark mat från kinesiska Sichuanprovinsen – i en surf-inspirerad miljö.

I ena änden av Regeringsgatan i centrala Stockholm ligger restaurangen Surfers, som firar tre år i huvudstaden den 12 december i år. Och den som har besökt själva ursprungsrestaurangen Surfers i Visby innerstad, känner lätt igen sig. Där finns skyltar med vita snirkliga bokstäver på gråbrun drivved i kontrast till de starka färgerna på väggarna, och där finns givetvis hela Surfers signum: surftemat, som syns i inredningsdetaljer och väggmålningar, och den asiatiska stilen, som går igen i både meny och porslin, lampor och tavlor.

En skara på ett tiotal personer befinner sig i lokalen redan innan öppning; en del passar på att äta en bit mat, andra dukar borden, och i köket laddar kökschefen Jonas Lund och hans kollegor för ännu en hektisk kväll.
– Lugnet före stormen, ler Jonas Lund, medveten om att uttrycket är lite av en klyscha samtidigt som det väl speglar rådande situation i restaurangköket.

Mymlan Isenborg, som äger Surfers både i Visby och i Stockholm tillsammans med Jonathan Bergström, cirklar omkring i både kök, bardel och matsal för att hjälpa till där det behövs.

Stämningen är avslappnad men fokuserad, och klockan 16:59 märks det plötsligt att något är på gång. Flera ur personalen samlas vid entrén.
– Nu är det dags va? Då kör vi, säger Mymlan entusiastiskt och låser upp ytterdörren mot ett Stockholm som så här års redan badar i mörker.

Kvällen har knappt börjat, men det tar bara några minuter så sitter gäster vid vart och vartannat bord.

Men vi backar bandet. Surfers har funnits i Visby innerstad i drygt tio år; ägarstrukturen har sett lite olika ut genom åren. När arbetet började med att starta i Stockholm hade Mymlan Isenborg och Jonathan Bergström funderat en tid på att utöka verksamheten.
– En del tyckte att vi borde öppna i Åre, men det skulle bli lite för säsongsbetonat, berättar Mymlan.
– Vi hade en del personal som jobbat hos oss en tid men som var redo att röra på sig för att plugga eller göra andra saker. Så att öppna i Stockholm passade bra, för då kunde vi få med oss en del personal som redan kände till oss. De trivdes med oss och vi med dem.

Att hitta en lämplig lokal var inte lätt, men till slut skrevs kontrakt för en lokal förhållandevis långt norrut på Regeringsgatan, lite bortom de mest frekvent använda turiststråken. Vilket inte är en slump.
– Nej, det var medvetet. Vi vill ligga lite i en avkrok, för att inte få stämpeln som turistkrog, resonerar Jonathan.
Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare eller teckna en prenumeration genom att klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

BILD: Christer Bjöhle

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024