Allmänt

”De försätter oss i en risk”

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

DX9A4236 as Smart Object-1


Gotlandshem såg två alternativ; totalrenovera eller riva för att bygga nytt och båda ansågs vara för dyra. Nu vill de istället sälja de 884 lägenheterna i Bogen och Stäven till ett privat bolag som i sin tur ser både lönsamhet och goda chanser till avkastning. Bakom bolaget står flera starka investerare med sin bas på Östermalm.

Den 18 december ska regionfullmäktige ta ställning till Gotlandshems försäljningsförslag. Det allmännyttiga bostadsbolaget vill för första gången sälja ut en större del av sitt bestånd till en privat aktör. Det handlar om de två stora miljonprogramsområdena, Stäven 1 och Bogen 1, på Gråbo i södra Visby med sammanlagt 884 lägenheter.

Försäljningen måste godkännas av ägaren Region Gotland, men allt talar för att de gotländska politikerna kommer att rösta ja. Redan under våren ställde sig en bred majoritet bakom Gotlandshems önskan att testa marknaden och förbereda inför en försäljning. Alla partier utom Vänsterpartiet, tillsammans med den politiske vilden Hannes Müller, gav grönt ljus, den gången. Sedan dess har även Feministiskt initiativ och Sverigedemokraterna uttalat kritik mot en försäljning av allmännyttan, medan resterande partier väntas rösta ja i den kommande omröstningen.

Solen lyser stark och når in i Josefin Aspendals annars ganska mörka etta på nedre botten i Bogen 1. Väggarna i den 37 kvadratmeter stora lägenheten är fyllda av bruna bokhyllor med filmer, böcker och figurer i glas. I dörröppningarna hänger röda draperier och i taket flera kristallkronor.

Josefin Aspendal är 42 år och har bott hos Gotlandshem i hela sitt liv. Hon växte upp på Bogegatan i Vitkålen, på norr, men när hon var 17 år flyttade familjen till Bogen på Gråbo. Som ung vuxen delade hon lägenhet med bästa kompisen i Stäven, men när hon sedan ville ha någonting eget gick flyttlasset återigen till Bogen, ett område hon trivs i och där hon helst vill bo kvar.
– Först och främst är det rimliga hyror här. Dessutom bor både min mamma och min bästa kompis här intill och för mig är det viktigt att vara nära dem, säger hon.

Bästa kompisen är svårt sjuk i MS och Josefin Aspendal har numer en deltidsanställning hos henne som personlig assistent, efter en längre tids sjukskrivning för utmattningssymptom.
– Jag hade inte kunnat jobba någon annanstans än hos henne, hon förstår om jag har en dålig dag.
Mamman lider av muskelsjukdomen CMT och behöver hjälp hon också.
– Mamma och jag hjälper varandra i vardagen. Vi går dagliga promenader och vi äter middag ihop, varje kväll. Vi brukar vara hemma hos henne för att hon har det större, säger Josefin Aspendal och tar oss sedan med hem till mamma Inger Aspendal, som visar sig bo i en precis lika liten men inte fullt så möblerad, etta.

Både Josefin och Inger Aspendal är oroliga inför utförsäljningen av området som de bor i.
– Det låter bra, men jag litar inte på det, säger Inger. Jag tycker att politikerna borde ta ett större ansvar för allmännyttan, men nu säger sex partier ja och bara tre nej och Socialdemokraterna hör till ja-sägarna.
Är du förvånad över det?
– Jag trodde att de skulle värna de svagare grupperna.
Josefin fnyser och vänder sig mot sin mamma:
– De blir ju mer och mer ett mittenparti.

Inger Aspendal nickar instämmande, men säger:
– Men vi som bor här hör till dem som har de allra lägsta inkomsterna. Jag säger inte att det är någonting fel med att bo här, eller att vi inte haft tur, men det känns ändå som om de skiter i oss. Nu vill man tjäna pengar och då säljer de vårt område.
– Det som stör mig är att de försätter oss i en risk, fyller Josefin Aspendal i. Gotlandshem säger att de tar ansvar genom att se till att vi får en bra hyresvärd, och det kanske blir jättebra, men på sikt vet ingen vad som händer. Regionen kommer inte kunna trycka på och det nya bolaget ska väl först och främst se till sina aktieägare?

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare eller teckna en prenumeration genom att klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

BILDEN:Josefin Aspendal i sitt hem på Gråbo. FOTO: Sveds Signe Söderlund

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024