Allmänt

Han är yngst i riksdagen

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

David bakom kameran igen

 

Måndagen den 9 oktober blev den gotländska riksdagsbänken unik. Unikt ung. Då tog nämligen den 23-årige David Lindvall plats som riksdagens allra yngsta ledamot, bredvid den näst yngsta ledamoten, Jesper Skalberg Karlsson, 24 år. Horisont fick hänga med under den första dagen på nya jobbet. 

Över centrala Stockholm faller ett lätt regn, samtidigt som solens strålar ändå bryter igenom och sprider ett visst mått av värme över huvudstaden. Klockan två minuter i tio på förmiddagen anländer David Lindvall till Riksgatan 1, den svenska riksdagens huvudentré.
– Jag måste vänta på att bli insläppt. Mitt passerkort får jag ju först i dag, säger den 22-årige gotlänningen som denna dag klev in och blev riksdagens yngste ledamot.

På stol 33 i riksdagens kammare har fram tills nyss socialdemokraten Hanna Westerén suttit på ett av Gotlands två mandat. På det andra, på stol nummer 32, sitter moderaten Jesper Skalberg Karlsson. Hanna Westerén har nu gått på föräldraledighet, och när den unge ersättaren går in i hennes ställe blir den gotländska riksdagsbänken unik. Unikt ung, då Jesper Skalberg Karlsson, 24 år, och David Lindvall, som fyllde 23 i slutet av oktober, är riksdagens två yngsta ledamöter.
– Jesper var yngst, fram till i dag, ler David.

Han vänder sig dock mot just detta ämne, att han ofta får höra hur han och Jesper nu ska driva ”ungdomarnas frågor”.
– Vad är det? Vilka frågor är ”ungdomarnas”? Det är ju inte så att alla ungdomar eller unga människor tycker samma sak. Det är ofta samma sak när man pratar om ”Gotlandsintressen”. Har det någonsin genomförts en folkomröstning bland gotlänningar i någon fråga? Det finns väl knappast någon fråga där alla på Gotland tycker likadant, resonerar han.

David Lindvall tas emot så gott som prick på slaget klockan 10 av Anders Ståhlberg, som arbetar med service till och kring riksdagsledamöterna, och släpps in bakom vakter och säkerhetsbågar.

Denna hans första arbetsdag kommer i mångt och mycket att bestå av att lära sig hitta rätt, genom korridorer och trapphus, kulvertar och broar, i de olika riksdagsbyggnadernas spretiga inre.

En första promenad för honom nedför en rulltrappa, genom både en och två korridorer och ”genvägar” under jord, till nyckel- och passerkortsutlämningen. Han ska fotograferas, och sedan tillverkas passerkortet medan han väntar.
– Hinner jag kamma håret? frågar han halvt på skämt, slänger ett öga i en spegel på väggen intill och drar ena handen genom håret.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

FOTO CHRISTER BJÖHLE

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024