Allmänt

Har hittat njutningen i skrivandet

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Kristofer2

Sömntabletterna behövs inte längre för att författaren Kristofer Ahlström ska kunna sova om nätterna. Hans tredje roman Hjärtat är bara en muskel har mött publiken och fått fin kritik.
– Jag har klarat av det värsta, säger han.

Kristofer Ahlström är författare, DN-journalist och krönikör för Horisont. Han är uppvuxen på Gotland, boende i Stockholm. Han har tidigare gett ut två hyllade romaner och nu är den tredje här.
Tonfallet är uppriktigt när han beskriver tiden innan ett boksläpp, men där finns också en klang av självdistans och humor. Det märks att den ”extremt obehagliga” tiden, som ”kräver sömntabletter” och som ”är allra värst för flickvännen” ligger bakom honom.
Två och en halv vecka har passerat sedan första recensionsdagen och alla stora tidningar, förutom Aftonbladet, har recenserat hans nya roman – fler har dessutom gett honom fin kritik, inte minst för språket.
Kan du inte njuta av uppmärksamheten?
– Det är både och. Efter den första jobbiga tiden så kommer ju bekräftelsekickarna, det ska man inte sticka under stol med. Många bygger hela sitt författarskap på de här veckorna av uppmärksamhet som man får efter en ny bok, säger han och berättar att han varit tvungen att dricka aloe vera inför vår intervju.
Han är inte van att prata så mycket som han gjort de senaste dagarna. Framför honom ligger bokmässan i Göteborg och för första gången har han skrivit kontrakt med en agentur som ska försöka sälja hans manus utomlands. Samma agentur som säljer Camilla Läckberg.
– Samtidigt skriver jag för min egen skull. Jag skriver böcker som jag själv skulle vilja läsa och det finns framförallt en njutningsfeedback i det, påtalar han.
Är skrivandet bästa delen av författarskapet?
– Ja, verkligen! Att förvandla något ur tomma intet till att bli text, det är njutningen. Det finns delar i författarskapet som är hopplösa, men själva skrivprocessen gör att det ändå hamnar på plus i slutänden.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

FOTO GABRIEL LILJEVALL/FORUM BOKFÖRLAG

 

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024