Allmänt

Pizza – mer än bara mat

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

DX9A2688 as Smart Object-1


De mest populära pizzorna i Sverige ger han inte mycket för, men för italienaren Riccardo Bandelli är pizza mer än bara mat.

– Det viktigaste är att ha en bra deg. Efter det kommer bra mozzarella och bra tomatsås. Men degen är grunden, resten är enkelt, säger italienaren som sedan i våras driver pizzerian Mille Lire intill Stora torget i Visby.

37-årige Riccardo Bandelli kommer från Rom, där han bland annat jobbat både på restaurang och med tv-produktion. Mat har alltid varit en viktig del av hans liv, och han minns med ett leende dagarna efter skolan då han var barn:
– Jag brukade sitta i köket och göra läxorna medan mamma lagade mat hemma, säger han.
– I Italien är den viktigaste frågan: ”Vad får vi till middag?”, tillägger han med ett skratt.

Under hans uppväxt i 1980-talets Italien var tusen lire, den gamla italienska valutan, ungefär vad en pizzaslice kostade, och det var just detta – mille lire – som hans mor därför brukade skicka med honom på morgnarna.
– En pizzaslice i Italien är som en fika i Sverige, och det är väldigt vanligt att barn äter en pizzaslice som mellanmål. När jag var 12, 13 år skickade mamma alltid med mig mille lire på morgonen, och efter skolan köpte jag en bit pizza för pengarna, berättar han.
– Mille lire för mig, det är pizza.
Med den bakgrunden var valet av namn på restaurangen inte svårt.

Riccardo Bandelli bodde tidigare i Rom tillsammans med sin fru – som är gotländska – och parets två barn.
– Rom är en bra stad, men för barn att växa upp i är Gotland det bästa och det var därför vi valde att flytta hit, berättar Riccardo.
I ett halvår har Riccardo läst svenska på SFI, men bästa sättet att lära sig språket är inte i skolbänken, konstaterar han.
– Bäst är att vara här, att jobba och prata med kunderna.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

FOTO SVEDS SIGNE SÖDERLUND

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024