Allmänt

Segervissa nykomlingar går mot val

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

SD Fi bild

Gotlands två politiska nykomlingar har hanterat den första mandatperioden på vitt skilda sätt. Medan Feministiskt initiativ har fört en aktiv politik och satsat på egen partilokal har Sverigedemokraterna knappt haft några förslag och skickat sina pengar till riksorganisationen. Båda partierna är dock segervissa och lika säkra på att få fler röster i nästa års val.

På ett enklare matställe i utkanten av Visby sitter 20 aktiva sverigedemokrater och förbereder ett massutskick till gotlänningarna. 30 000 kuvert ska fyllas med broschyrer och valsedlar inför det stundande kyrkovalet. Utskicket kommer senare att få kritik för att det inte finns någon avsändare på kuvertet och för att innehållet ger felaktig information om exempelvis tiggare. Men det vet vi inte när Horisont träffar SD Gotland. Vi har kommit för att få veta hur den första mandatperioden i gotländsk politik har varit och denna kväll möts vi av leenden och budskapet ”vi är på gång”, ”det är proppen ur”. Stämningen är uppsluppen och skämtsam. Det skojas om att ordförande Lennart Pettersson tar med sig Horisonts utsända in i köket för att prata ostört och när vi ska få hans mejladress hojtar någon att det ska vara ”fi.se”, istället för sd.se. Han är lite ”fruntimmeraktig”.

Det är inte konstigt att stämningen är hög. Det är inte ofta som så många gotländska sverigedemokrater gör någonting tillsammans. Den aktuella veckan slås ett rekord. Förutom utskicksföreberedelserna ska det värvas nya medlemmar på Kräklingbo marknad och på Östercentrum, liksom hållas medlemsträff med grill och kubbspel. Lennart Pettersson skulle behöva dela sig i tre delar den kommande helgen. Ett tidigare motstånd mot att närma sig partiet, tycks vara borta, resonerar han. Medlemsantalet har fördubblats på kort tid och ligger nu på 104 stycken.
– Och då är inte ens de femton nya medlemmarna som vi fick på Slite marknad förra helgen registrerade, säger han.
Fler vågar dessutom representera partiet öppet.
­– Gotland har legat tio år efter, men nu har vi folk som vågar gå med vita jackor med partiets namn på ryggen, säger Lennart Pettersson.

Ann-Kristine Möller är en av de nya. Hon har tagit med sig hela familjen, både man och barn, för att hjälpa till med massutskicket. Hon arbetar som distriktssjuksköterska och berättar att hon har våndats inför om hon ska engagera sig i partiet eller inte. Yrket gör henne offentlig.
– Jag vill inte att någon ska tro att jag inte hjälper patienter som kommer utifrån eller något liknande. Samtidigt måste jag ju kunna stå för vad jag tycker, säger hon, och efter en kort stunds betänketid låter hon oss ta hennes namn och fotografera.

Lennart Pettersson berättar att han själv gick med i Sverigedemokraterna, som en reaktion på att partiet inte har tagits på allvar. Han är pensionär och bi-odlare i Rone, och säger sig i första hand vara en landsbygdspolitiker. Han vill ha landsbygdsskolorna kvar, liksom kalkindustri. Han är före detta ordförande för LRF i hemsocknen, något han inte kunde fortsätta som efter att ha gått in som ledare för SD Gotland. Medlemmar tyckte inte att de båda uppdragen var förenliga.
– Man kan inte nonchalera ett parti som har 13 procent av väljarna. I dag får du räkna med att var femte person som du möter sympatiserar med oss, säger han.
Samtidigt uppmanas Horisont att inte skriva på vilket matställe vi befinner oss denna septemberkväll.
– Nej, skriv inte var vi är. I värsta fall åker vi ut, säger Lennart Pettersson.

I källaren på gamla vårdcentralen utanför Söderport träffar vi Stefan Wesley, som är ordförande för Feministiskt initiativ på Gotland. Även Fi gör sin första mandatperiod på ön och Horisont har samma frågor till dem. Lokalen på Söderväg är sedan ett och ett halvt år partiets lokala högkvarter och partifärgen rosa dominerar inredningen. Lite varstans finns spår av partiets politik. På kylskåpet talar en lapp om att endast veganmat släpps in på hyllorna och på den vita tavlan har ett budskap smugits in i lösenordet till det trådlösa nätverket – bokstäver och siffror bildar uppmaningen ”krossa patriarkatet”.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

FOTO SVEDS SIGNE SÖDERLUND

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024