Allmänt

När ölen får bestämma

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

m16

När en restaurang slår upp portarna vägg i vägg med ett bryggeri är inriktningen måhända given.
– Som det ser ut nu är luncher ingen fråga för oss. Vi satsar på afterwork, säger Reinhard Keinprecht på nyöppnade Bryggeriet Mat och Malt på A7-området i Visby.

För många år sedan lämnade Reinhard Keinprecht livet ombord på ett kryssningsfartyg.
– Där fanns allt, man hade bostad och mat och man fick se nya platser… Men någon gång var det dags att gå iland, säger han om den tiden.

Nu är just kryssningsturismen – om än på en helt annan plats nu än då – en anledning till att han väljer att hoppa på ett nytt erbjudande. Kryssningsturismen, och det faktum att den nya utmaningen innebar en restaurang sammanbyggd med ett ölbryggeri.

Men låt oss ta det från början.

Reinhard Keinprecht kommer Österrike. Han har fyra syskon och större delen av familjen har jobbat inom restaurangbranschen i mer eller mindre hela livet, så att det blev den banan även för Reinhard var inga konstigheter. Tvärtom. Att som österrikare hamna ute på öppet hav kanske desto underligare.

Men efter många år på restauranger ”på land”, började han jobba på mindre fartyg som trafikerade Rhenfloden. Livet på vatten föll honom i smaken, och så småningom sökte han sig ut på de stora haven.
– Jag jobbade på kryssningsfartyg som var stora med den tidens mått mätt. De tog kanske 600-700 passagerare. Ombord träffade jag min blivande fru, som är svenska. Hon jobbade totalt fyra år på kryssningsfartyg, jag jobbade i två, berättar han.
– Det var ett fint liv. Men någon gång måste man gå iland, och till slut kände vi att det var dags.

Det var år 2000. Paret sökte sig direkt till Sverige och till Gotland.
– Gotland är ju Gotland, säger Reinhard och syftar på turism- och restaurangnäringarna och symbiosen dem emellan.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

FOTO SVEDS SIGNE SÖDERLUND

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024