Allmänt

Haiti är hennes andra hem

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

w7

Smyckeskonstnären Vilma Velasquez delar sin tid mellan två öar. Om somrarna säljer hon sina populära smycken i egen butik på Adelsgatan på Gotland. Resten av året arbetar hon för att bygga upp det fattiga, och av naturkatastrofer präglade, Haiti, på ön Hispaniola i Västindien.

Det var den 12 januari 2010 och Vilma Velasquez och hennes man befann sig på en strand i södra Haiti. De hade precis tagit var sin öl när marken började röra sig som vågorna på ett stormade hav. Stunden senare drog sig den verkliga havslinjen bort från stranden.
– Vi förstod direkt att det var en jordbävning och risk för en tsunami så vi tog motorcykeln och åkte därifrån. Timmarna efter lärde jag mig mina första ord på kreol. ”Husen faller” och ”människor dör”, berättar Vilma Velasquez, när Horisont träffar henne i butiken på Adelsgatan, under de sista dagarna av Visbys intensiva sommarsäsong.

Jordbävningen fick förödande konsekvenser för det redan fattiga Haiti. Uppemot 200 000 människor dog i rasmassorna när illa byggda hus förstördes i en sådan omfattning att stora städer blev oigenkännliga. Tiden efter spred sig sjukdomar och både Vilma Velasquez och hennes man fick malaria. Vilma, som vid tidpunkten var mitt i en expansiv fas där hon både hade utvecklat ett smyckesföretag i Sverige och hade planer på att starta en egen skola på Haiti i konsthantverk, ändrade inriktning i livet.
– Jag hade till och med köpt en bit mark i Haiti för att bygga en skola, men den är fortfarande tom. Efter jordbävningen blev situationen så allvarligt i landet att jag insåg att konsthantverk inte var prio ett.

Numer viger hon endast tre sommarmånader åt Gotland och smyckeskonsten. Hon har dragit ner rejält på produktionen. Förr hade hon butiker på tre håll, i Visby, Smögen och på Liseberg i Göteborg och smyckena såldes dessutom i 52 butiker runt om i Sverige, bland annat på Designtorget. I dag är Haiti hennes bas och det är där hennes nya stora projekt finns. En verksamhet som syftar till att återplantera det avskogade Haiti och ta fram produkter som kan ge näring till dess undernärda folk.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

BILD: SVEDS SIGNE SÖDERLUND

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024