Allmänt

Reningsbadet

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

IMG_5844

 

Åren med Monostar och EP’s Trailer Park har gjort honom till en musikprofil på Gotland och i hela Sverige. Nu väntar nästa kapitel för Eric Palmqwist, med låtar på svenska, utgivna under eget namn. Och den här gången står han på scenen helt nykter.

Det regnar i Vall. Om det är som de säger, att våren står för dörren, så skulle den behöva tas emot med en värmande filt och en varm brasa. Det är slutet av april men känns som februari.

Vid mixerbordet i Vall Recording Studio står Eric Palmqwist och lyssnar koncentrerat. 

Palmerna som pryder hans kortärmade skjorta trotsar det piskande regnet utanför. Den stickade mössan på hans huvud säger att det fortfarande är vinter. Han drar handen i det stora skägget och konstaterar att låten de lyssnar på har ”fint sångljud”.

Tillsammans med mixaren Alexander Härnlöv lägger han sista handen vid mixningen av nya skivan, den första som bär hans eget namn. 19 år efter skivdebuten med Monostar och därefter sex album med EP’s Trailer Park ska Eric Palmqwist bli soloartist.
– Går det att kompressa upp verssynthen?, frågar Eric.

Alexander skruvar på mixerbordets rattar.

Hunden Disel kurar ihop sig på sin favoritplats, under husses tröja.

Studion är inhyst i ett sädesmagasin i Alexander Härnlövs föräldrahem. Här har han hållit till i åtta år och här har han tagit emot artister som Jill Johnson och Merit Hemmingson.

Trots att både Alexander och Eric är gotlänningar är det första gången de jobbar tillsammans. Skivan är till stor del inspelad i Erics egen studio i Aspudden i Stockholm, men det är här den ska mixas, det är här skivans alla ljud ska hamna på rätt nivå. Det är ett tids- och tålamodskrävande jobb.

Det nya med musiken är inte bara att Eric numera är solo, han sjunger även på svenska. Låtarna heter ”Floden”, ”En halv gris kan inte gå”, ”Jag såg ett hjärta” och ”Mina dåliga val”. Bland annat.

Att det har tagit Eric Palmqwist 30 år av låtskrivande att närma sig det svenska språket ser han som en ren tillfällighet. Eller som en del i en utveckling. Det skulle kunna ha blivit tidigare också.
– Jag har alltid lyssnat mycket på svensk musik. Man täljer på den där smörkniven varje dag. Förfinar och förfinar, man kommer närmare sin kärna hela tiden. Och svenska är ju ändå mitt förstaspråk.

Ska man vara petig så är det inte första gången han skriver på svenska. Redan på dagis i Visby skrev han sina första låtar, ”jättesorgliga låtar”, bland annat den med den talande titeln ”Ingen vän”. Eric har den på kassett någonstans.

Han växte upp i Visby. Mamma Mi jobbade som föreståndare på dagis, hans pappa Leif jobbade på ishallen i Visby och på Gutavallen. Eric blev satt på skridskor när han var fyra år.  

Det var en självklarhet, ungefär som andra lär sig cykla.

Eric Palmqwist var en lovande hockeyspelare men var sen i puberteten och fick svårt att hävda sig i rinken rent fysiskt. Han gick från att vara talang till att bli ifrånsprungen, bokstavligen.
– Jag fick ta hormonsprutor för att jag inte fick hår på snoppen, som han själv uttrycker det.

Han utsattes för trakasserier av sina lagkamrater, han fick stryk och fick sin nya cykel sönderslagen. Även i skolan uppmärksammades hans dalande status. Han hamnade utanför.
– Jag var nog ganska utsatt, tror han själv.
– Det var inte så att alla mobbade mig, men jag kände att jag inte passade in och började odla ett utanförskap.

Då hittade han musiken.
– Musiken räddade mig från idrotten. Om man är blind blir man jävligt bra på att höra. Det var som att jag utvecklade en ny kroppsdel, det blev en mutation för att jag skulle överleva, säger han.

När han insåg att han kunde skriva låtar uppstod en känsla av revanschlystnad.
– När sporten inte funkade märkte jag att jag kunde uttrycka mig genom musiken, genom att skriva låtar. Det här var himmelriket, säger han.
Morfars gamla gitarr fanns alltid till hands.

Utanförskapet förde honom samman med andra likasinnade. När han började högstadiet på Solberga-skolan träffade han Jimmie Harlevi och Linus Larsson, som var ett respektive två år yngre än Eric.
– De var inte heller klassens populäraste, konstaterar han.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

BILD: CHRISTER BJÖHLE

Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024