Allmänt

Öarna runt ön

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

b6

Under mer än hundra år befolkades ön Bungeör i Fårösund av lotsar, som hjälpte fartyg in i hamnarna och genom sundet. Carl Hamstedt var en av de sista och dog på sin post, bara 55 år gammal. Nu är det barnbarnet Mikael Hamstedt som tar hand om ön och minnet av dess historia.

Det blåser västliga vindar och sundet ligger i lä bakom Fårö. Det råder med andra ord goda förutsättningar för att ta båten till ön Bungeör, som ligger i inloppet av Fårösund, mellan Bungenäs och Ryssudden. Nordlig och sydlig vind ger höga vågor och då vill Mikael Hamstedt, som är ordförande i hembygdsföreningen, inte ta med sig besökare ut till ön.
– Då blir man rejält blöt så det är ingen trevlig upplevelse, säger han.

Själv besöker han Bungeör flera gånger i veckan och under de finaste sommarveckorna bor han i en liten stuga mitt på ön. Huset har han ärvt efter sin morfar som arbetade som lots på Bungeör i nästan tjugo år.

När vi når den slitna hamnpiren på Bungeör, efter en torr och fin överfart, berättar Mikael Hamstedt att det var på denna plats som morfadern, lotsen Carl Hamstedt, slutade sina dagar.
– Han hade gått ner till hamnen för att hjälpa en vän som skulle segla in till land, men sedan kom han aldrig tillbaka upp till huset igen och då började de andra lotsarna undra. När de kom hit stod morfar död i vattnet. Han måste ha fått en hjärtinfarkt för om han hade drunknat skulle han haft vatten i lungorna och sjunkit, säger Mikael Hamstedt som själv föddes året efter och aldrig hann träffa sin morfar.

Ön har han lärt känna desto bättre. Han har varit på Bungeör vartenda år sedan dess han var spädbarn och är numer ordförande för öns hembygdsförening som startades då försvaret lämnade ifrån sig den, år 2000.
– Vi ville bevara ön och göra den tillgänglig för allmänheten. Det kändes viktigt att i alla fall kunna vara remissinstans som någon ville göra stora förändringar här ute, säger han.

Vill du läsa hela artikeln om öarna runt Gotland som bjuder på fakta om alla de över 30 öarna? Vad som finns att se på dem och hur det går att ta sig dit. Dessutom reportage från flera av de mest spännande öarna runt ön. Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

FOTO: Linnea Nilsson

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024