Allmänt

Erik på rekordjakt

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Erik bred

Sedan 2001 har vinnaren i Stångaspelens gutniska femkamp hetat Erik Larsson.

Trots 16 segrar i rad är han inte den meste vinnaren än – men i sommar kan

37-åringen i alla fall tangera det gamla rekordet.

För Horisont berättar han hur man håller en rekordjakt igång i närmare

två decennier.

TEXT CHRISTER BJÖHLE FOTO SVEDS SIGNE SÖDERLUND

År 1999 stod friidrottaren Erik Larsson för första gången som segrare i den gutniska femkampen under Stångaspelen, idrottsevenemanget som brukar kallas gutarnas olympiad. Han var då 19 år gammal. Han förlorade 2000 men återtog titeln 2001. Och sedan dess är det ingen som har rått på honom, även om det har varit rysligt nära några gånger.

– Första gången jag vann var segern mest kul och oväntad. När jag hade vunnit tio, elva år i rad började jag känna att det kanske skulle kunna gå vägen, berättar Erik Larsson.

– Och för fem, sex år sedan sa jag att ”nu är det inte länge kvar”. Då skrattade Jorma (Jääskeläinen, Eriks tränare) bara åt mig.

I år är Erik Larsson 37 år. Karriären som aktiv friidrottare är förvisso inte över, men han har dragit ned rejält på tävlandet.

– Jag ställer fortfarande upp i tävlingarna här hemma. 2011 gjorde jag sista landskampen i tiokamp och på Bermuda 2013 var senast jag tävlade i Island Games. Jag har egentligen aldrig planerat att lägga av, men det blir ju så att man trappar ned. Visst kan man börja ägna sig åt veteranidrott, men det känns inte som min grej, berättar Erik Larsson när Horisont träffar honom i den för friidrottare klassiska kulverten på Korpen i norra Visby.

Där finns bland annat vårdcentraler, folktandvård och barnavårdscentral ovan mark, medan Gotlands friidrottare tränar i de dunkla utrymmena i källarplan. Erik låser upp hänglåsen som håller vikterna till skivstängerna på plats och lastar på 90 kilo på stången innan han lägger sig till rätta på bänken för några lyft inför kameran.

Den stundande sommaren blir speciell på så vis att den innehåller två ovanligt viktiga tävlingar för Erik Larssons del. Först ut var Island Games på hemmaplan – senast Gotland arrangerade ö-spelen var 1999 – och därefter Stångaspelen där han har chans att tangera den forne Silteidrottaren Erik Hedins gamla rekord på 17 segrar i följd i den gutniska femkampen.

– Stångaspelen slår nog högst av de två ändå; om jag förlorar i år lär jag ju inte vinna 16 år i rad en gång till, skrattar Erik när han får jämföra de två tävlingarna med varandra.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024