Allmänt

Så goda är Gotlands chanser i Island Games

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

linus_5

Det brukar liknas vid ett OS i miniatyr, och för många idrottare är det första tävling- en med internationellt motstånd.
Sista veckan i juni avgörs den 17:e upplagan av Island Games – på Gotland, med den största gotländska truppen någonsin. Horisont listat de gotländska lagen och deras vinstchanser.

BADMINTON:
Trupp: 5 herrar, 5 damer.
Lagledare Mattias Englund: ”Vi tog två guld senast, de finaste vi någonsin tagit i Island Games, som vi hoppas kunna försvara. Jersey är alltid vassa.”

BASKET:
Trupp: Ett herrlag och ett damlag, 12 spelare i varje.
Lagledare Håkan Ericsson: ”Damerna är favoriter till guldet – de vann på Jersey och har en bättre trupp nu än då. Lite mer tyngd, stora spelare som Caroline Danielsson och Josefin Loob, men även Felicia Camara-Ponturo och Annie Kjellberg. På herrsidan är det tuffare. Vi har fler långa spelare nu än vad vi hade förra gången, men kanske ändå inte samma tyngd eller pondus. Johan Sten- berg kommer att bli en nyckelspelare. Rimligt är att vi slutar som femma, sjua.”

BORDTENNIS:
Trupp: 4 herrar, 4 damer.
Lagledare Ola Granlund: ”Jag hoppas och tror att vi kommer ta en del medaljer. En del engelska öar är alltid bra. Vi har två debutanter, Max Hedbom som bara är 14 år, och Niklas Ahlgren.”

BÅGSKYTTE:
Trupp: 6 skyttar.
Lagledare Peter Carlsson: ”Förhoppningsvis ska vi ta någon medalj. Senast vann vi inga medaljer, så vi har inget att försvara på så vis. Färöarna är alltid väldigt duktiga. Roger Sandelin borde vara den som har störst chans.”

CYKEL:
Trupp: 7 på landsväg, 2 mountainbike.
Lagledare Anders Selin: ”Bland herrarna i landsväg ska vi vara glada om vi är bland de tio bästa, det är hård konkurrens främst från de brittiska öarna.”

FOTBOLL:
Trupp: ett herrlag och ett damlag, 20 spelare i varje.
Lagledare Sven-Åke Håkansson: ”På herrsidan blir det väldigt tufft, framför allt de brittiska öarna är alltid duktiga. Vi har inga FC Gute-spelare med, för de har egen match den veckan, och det är ett tapp för oss naturligtvis. På damsidan har vi ett riktigt slagkraf- tigt lag, om man jämfört med Jersey. Då slutade vi trea, och då hade vi inte med spelare från P 18 vilket vi har nu. Förhoppningsvis kan Gotland försvara bronset, även om det är laget som ska sätta upp målsättningen och inte jag.”

FRIIDROTT:
Trupp: 23 män, 14 kvinnor.
Lagledare Jorma Jääskeläinen: ”Annie Hansson, slägga, har störst chans på medalj. Fred Grönvall är en av dem som kan ta medalj på halvmaran. Erik Larsson, diskus och kula, är starkare än någonsin och ska kunna knipa medalj. Mattias Sunneborn har också medaljchans. Daniel Antonsson kan nog hugga på medaljer på 5 000 och 10 000 meter. Daniel Örevik vann längd- hoppet på Jersey och bör slåss om medalj.”

SIMNING:
Trupp: 5 herrar, 2 damer.
Lagledare Pernilla Thuresson: ”Linus Kahl är en av bättre i sin åldersklass och bör gå långt. Robin Cederqvist kan också gå vidare. Thord Turesson, 49, är med – han var bra 1980-talet men har tränat i flera år nu.”

SKYTTE:
Trupp: ett 50-tal.
Lagledare Lars Tofftén: ”Vi har stora chanser på en rad medaljer, både luft- gevär, korthåll och pistol. Frida Eriksson är i en klass för sig på luftgevär. Mest rutin har Peter Nordgren och Lars-Olof Larsson.”

TENNIS:
Trupp: 5 herrar, 1 dam.
Lagledare Joakim Ulfvebrand: ”Vi ställer upp i fem klasser och har medaljchans i alla. Inte guldchans, det skulle förvåna mig mycket, men medaljchans i alla fem. Konkurrensen är lite svagare i damsingel, så där är Tzvetelina Havrén vårt största guldhopp. Vi har ett jämnt lag, den starkaste Gotlandstruppen sedan 1999 enligt de som varit med länge. Karl Lind- berg är den starkaste spelaren i truppen.”

TRIATHLON:
Trupp: 8 herrar, 2 damer.
Lagledare Anneli Lindberg: ”Marcus Larsson är vår frontfigur, den som har mer press än övriga, de andra är mest med för att ha kul och testa sig mot internationellt motstånd. Det är svårt säga något om medaljchanserna, det finns alltid några väldigt duktiga med.”

VOLLEYBOLL/BEACHVOLLEY:
Trupp: Ett herrlag och ett damlag i volleyboll, 12 spelare i varje. Två par beachvolley herr, ett par i dam.
Lagledare Jan Wahlén: ”Hannes Brinkborg och Victor Jansson är regerande mästare i beachvolley och har bäst vinstmöjligheter av våra spelare. De bör ta hem det, alldeles oavsett vilka som är med i övrigt. På damsidan har Sofia Wahlén och Sofia Uddin aldrig spelat ihop, knappt tränat heller. Men det kan finnas medaljchans även om det är svårt att veta hur bra de andra är. Volleybollagen får det tufft. Damlaget har några rutinerade men de flesta är ganska nya. Damerna får det svårt mot alla lag, de är jämna allihop. Herrlaget är också en blandning, några gubbar som aldrig ger sig och så ett gäng som inte varit med på Island Games förut. Min önskan och förhoppning är att vi når semi.”

GOLF:
Trupp: 4 herrar, 4 damer.
Lagledare: Stefan Ekstrand: ”Christella Winzell tagit guld tidigare, hon sagt att hon vill högt. Topp fem-tio i alla fall. Bland herrarna spelar Collin Daly och Daniel Sojde för medalj. Störst konkurrens från de engelska öarna duktiga.”

GYMNASTIK:
Trupp: 8 tjejer.
Lagledare: Ebba Sundberg: ”Clara Sundberg är den i vår trupp som uppfyller alla nivåer som förväntas av gymnasterna, så av henne förväntar vi oss en bra prestation. Övriga är med för första gången, för att se och lära.”

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

FOTO: Sveds Signe Söderlund. PÅ BILDEN: Linus Kahl

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024