Allmänt

Potatisen flyttar med till Ljugarn

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

IMG_4897

Guldkaggen i Burgsvik flyttar till Ljugarn och förvandlas till Bruna dörren. Två anrika krogar ska i sommar bli till en och krögarna hoppas att det bästa från två världar kan bevaras. Potatisens upphöjda position är fortsatt ohotad, liksom den obligatoriska pizzan.

Det blåser kalla vindar från havet och på Bruna dörren i Ljugarn passar de nya krögarna på att städa innergården, som ligger i lä.
– Här blir det skönt att sitta i sommar, säger Ojet Ringbom, medan han plockar bland bråten som fortfarande fyller den framtida uteserveringen.

Han visar en ny vägg som ska fungera som vind- skydd, men inte skymma havsutsikten. Väggen är gjord av gamla fönster och en brun dörr.
– Det där är den riktiga bruna dörren som har gett namn till hela stället, berättar Mattias Nordberg.

Vännerna är två av sammanlagt åtta personer som äger och som från och med i sommar ska driva Bruna dörren. Både barn och andra vuxna familjemedlemmar kommer att hjälpa till.

Mattias Nordberg och hustrun Susanne Liljenberg drev tidigare Guldkaggen i Burgsvik tillsammans med ett annat krögarkollektiv. När det stod klart att de varken kunde köpa loss, eller fortsätta att hyra huset, började de att leta nya objekt – och nya kollegor.
– Det är en styrka att driva en restaurang tillsammans med andra. Men i den förra konstellationen var det bara vi som bodde på Gotland så det blev lite svårt att samordna. Nu bor nästan alla här på ön vilket gör att vi kan jobba på i ett annat tempo, berättar Mattias Nordberg.

Konceptet från Guldkaggen har fått följa med till Ljugarn. Skyltarna som hängt med i flyttlasset skvallrar om att det kommer att serveras potatis- rätter, öl, glass och karibiska drinkar, precis som i Burgsvik. Samtidigt ska det bästa från Bruna dörren bevaras. Kvar blir namnet – det är för anrikt för att ändra – liksom pizzan och livemusiken.

– Vi skulle bara vara dumma om vi tog bort det.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

BILDEN OVAN: Mattias Nordberg och Ojet Ringbom i den nybyggda uteserveringen.

FOTO: Christer Bjöhle

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024