Allmänt

De har letat blommor i tre decennier

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

IMG_4804

I 33 år har de inventerat och dokumenterat Gotlands alla växter. Varenda vrå av ön är genomsökt i jakten på arter och förra året kom deras efterlängtade bok, Gotlands flora. Nu återstår arbetet med att få in allt i den digitala artportalen.
– Så vi har att göra även framöver, säger Jörgen Petersson från Botaniska föreningen.

Det grönskar i Allkvie änge i Endre. Bo Göran Johansson har ont i ryggen, men det hindrar honom inte ifrån att då och då släppa kryckan och gå ner på huk för att närstudera en växt. Jörgen Pettersson har kikaren runt halsen och använder den, både för att skåda fågel, och för att titta på växter på nära håll.
– Jag kan inte låta bli att leta efter gotlandsmaskros när jag är här, säger Bo Göran Johansson och berättar att arten antagligen är utrotad.

Den sågs i Allkvie änge år 1964, sedan dess har den inte synts till.
– Den är högvuxen och helt gul på utsidan av blombladen. Andra maskrosor skiftar i grått eller rött.

Jörgen Petersson och Bo Göran Johansson är både aktiva i Botaniska föreningen på Gotland. Under 33 år har de arbetat med föreningens stora projekt – att inventera hela ön och samla resultatet i en flora.

Förra året nådde de slutligen sitt mål och en flora i två band kom ut till försäljning. Första delen ger en ingående beskrivning av öns klimat, geologi och dess växtmiljöer. Andra delen beskriver sammanlagt 2400 växter som alla förekommer på Gotland. Den ger kunskap om hur länge arterna funnits, var de finns idag samt en prognos för framtiden. Böckerna omfattar över 900 sidor.

Det är Jörgen Petersson och Bo Göran Johansson som tillsammans med Gun Ingmansson fungerat som redaktörer och huvudförfattare, men ett 90-tal har hjälpt till på olika sätt, framförallt med det omfattande arbetet med att inventera.

Projektet startade som en kurs hösten 1982.
– Vi räknade med att det skulle ta fem år att inventera hela ön och sedan ett år att skriva, men arbetet var långt mer omfattande än vad vi kunde föreställa oss, säger Bo Göran Johansson.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

FOTO: Christer Bjöhle

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024