Allmänt

Vill ge kunskap om hoten mot jorden

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Tina-Marie o co

För tre år sedan släpptes deras film om bin. Nu kommer nästa film – om matjord.
– Den handlar om vår mat och om våra ekosystem som är i obalans, berättar dokumentärfilmaren Tina-Marie Qwiberg.

För ganska exakt tre år sedan släppte de filmen ”Bieffekten”, om hoten mot naturliga pollinerare som humlor och bin, och om den betydelse dessa små djur har för hela mänsklighetens livsmedelsproduktion. Filmen fick stort genomslag, den köptes in av Sveriges television som också valde ut den som en av tre filmer som fick representera Sverige på tv-mässan i Cannes i april 2014, strax innan den sedan visades på SVT.

I den nya filmen, ”Sista skörden”, är det inte bin utan matjord soom står i fokus, men temat är på sätt och vis detsamma. ”Sista skörden” lyfter en viktig men för många okänd fråga och belyser problemen med monokulturer, storskaliga jordbruk och utarmning av jordar.
– ”Sista skörden” handlar om vår odlingsbara mark, vår matjord. Och den finns det ju inte hur mycket som helst av. Vi har helt enkelt gjort en film om vad jord är för något, hur mycket det finns och hoten mot den, berättar Tina-Marie Qwiberg om filmen.
– Den är som ”Bieffekten”, fast mer om livsmedelsproduktion och bristen på näring i livsmedel.

”Sista skörden” handlar om jordbrukets industrialisering och rationalisering, och om hur mer och mer handlar om kvartalsrapporter och avkastning, om utarmade jordar och avdödade ekosystem. Kort och gott, om hoten mot den del av jordens yta som består av odlingsbar mark.
– På många platser bygger man bostäder på matjorden; städerna växer och man bygger ut stan på den finaste marken runt omkring, fast man egentligen borde ha livsmedelsproduktion där och bygga på mindre odlingsbar mark, säger Tina-Marie Qwiberg.
– Vi tar för givet att det finns hur mycket matjord som helst, men det gör det verkligen inte.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

FOTO LINDA BERGLUND/HORISONT ARKIV

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024