Allmänt

Swingdansen etablerad på Gotland

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

lindy10

En dans utvecklad på jazzklubbar i 30-talets New York har hittat till Gotland. Varje vecka dansas swingdansen lindy hop på Vita huset i Visby. I helgen arrangeras ett internationellt läger av pedagoger, upplärda av dansikonen Frankie Manning.

– Bak, steg, trippelsteg. Gå, gå, trippelsteg.
Margareta Lindgrens ord ekar som en ramsa i rummet. Det är torsdag kväll och nykterhetsrörelsens lokal Vita huset i Visby är fylld av en liten skara dansare. Paret Stefan och Margareta Lindgren undervisar, likt varje vecka, alla de som är intresserade av 30-talsdansen lindy hop. Det är drop-in-dans och under den första halvtimmen ges tips till nybörjare.

– Bak, steg, trippelsteg. Gå, gå, trippelsteg.
Stegkombinationen är grunden i dansen och ger ett gung, och en rytm som det sedan går att improvisera utifrån, hur mycket som helst.

När alla kan kombinationen får dansarna ställa upp sig två och två i en cirkel. Lindy hop är en pardans, inte helt olik bugg, förr kallades den vanligtvis jitterbugg.
– Föraren ska ha en lätt hand i ryggen på följaren, instruerar Margareta innan hon sätter igång musik och paren får ta en första runda på dansgolvet.
Lindy hop dansas till klassisk swingjazz. Glada blåsinstrument och vispande trumljud.
– Musiken är så uppåt. Alla blir glada och det är mycket skratt, säger Tore Klevebrandt, medan han dansar fram i nybörjarcirkeln, trots att han själv dansat i nästan nio år.
Han tar alla chanser att dansa lindy hop och är ett välkommet stöd för dem som inte har lika lång erfarenhet.
– Nu är det dags att byta danspartner. Alla följare tar ett steg fram, ropar Margareta och parkonstellationerna förnyas.

Nästa halvtimme ägnas åt ”tips och trix” för dem som redan kan grunderna. Det droppar in nytt folk och snart är cirkeln av dansande par dubbelt så stor och fylld av både nybörjare och erfarna.
– Nu ska vi testa en Frankie shake, säger Margareta och visar tillsammans med maken Stefan Lindgren.
– Paus, shake, shake, shake.
Steget, som mest ser ut som en gungande liten paus, är uppkallat efter Frankie Manning, som är en av grundare till lindy hop.
Nästa utmaning är en twist. Följarna ska twista i en cirkel runt förarna.
– Kom ihåg att lyssna på musiken och anpassa stegen efter den. Man ska inte dansa likadant till alla låtar, säger Margareta, men möts av skratt från gruppen som påpekar att det till synes enkla rådet inte är lätt att följa.
– Med det finns en sak som är ännu viktigare, flikar Stefan Lindgren in. Vi är här för att ha roligt och om det blir fel så är det bara att le, vinka och låtsas som att det var meningen.
Musiken drar igång på nytt och på lätta fötter och med böjda knän twistar dansarna fram i cirkeln.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

BILD: Sveds Signe Söderlund

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024