Allmänt

De tar plats i finrummet

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Vendela o Dennis

I tio år har de skapat ett Frankrike i miniatyr mitt i Visby. Allt är i minsta detalj influerat av landet i syd – maten, vinet, atmosfären, till och med hemsidan har fransk domän. För första gången har Bolaget belönats med en utnämning i restaurangguiden White guide för sitt arbete.

När Horisont kliver in på Bolaget för att träffa restaurangchefen Vendela Jansson och köksmästaren Dennis Lundin har det bara gått en dag sedan beskedet om att deras restaurang fått betyget ”god klass” av White guide. Bolaget har visserligen varit rekommenderade som ”också ett bra ställe”, men aldrig tidigare valts ut och blivit betygsatta på riktigt.

De båda verkar ta utnämningen med ro, även om Dennis Lundin ser ganska nöjd ut då han läser upp motiveringen: ”Livet känns lite extra rättvist efter en måltid på Bolaget. För en kan väl inte annat än tycka om en restaurang som så helhjärtat och godhjärtat går in för det franska köket? Charmigt och en smula burdust, som på en bättre restaurang på den franska landsbygden …”.
Har ni blivit bättre eller varför får ni detta nu?
– Jag tror att recensenterna för första gången sett det som vi är bäst på. Förut har det varit mycket fokus på uteserveringen och sommarsäsongen, men den här gången verkar de ha varit här på hösten och det är framförallt inomhus som det franska komma in, det är själva hjärtat, säger Dennis Lundin.
Vendela håller med, men säger sedan.
– Fast på dryckessidan har vi faktiskt blivit bättre. Förut rekommenderade vi bara en dryck till rätterna men nu ger vi alltid två alternativ och då kan vi vara mer kreativa. Många utgår ju från att det alltid ska vara vitt vin till fisk och rött till kött, men så behöver det inte vara, säger hon.

Det är lågsäsong i Visby. Ändå är det nu som Bolaget är som bäst, menar de. På sommaren, när de har uppemot 300 gäster på en kväll, finns inte tid att lägga lika mycket omtanke på vare sig maten eller servicen.
– Vi är bra på sommaren också, men vi måste ju ha en enklare meny då. Vi kan till exempel inte servera vaktel, säger Dennis.
Vaktel finns på den aktuella menyn som kommer att ligga fast tills vårens primörer finns tillgängliga. På vintern, när inga färska råvaror finns, blir det kött, fisk, ost och rotfrukter. I det öppna köket, vilket har full insyn från restaurangen, förbereder Dennis Lundin en trerätters meny. Stekt tartar på sotad biff till förrätt, vaktel med rotselleri till varmrätt och en klassisk creme brulee till dessert.


Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

BILDEN OVAN: Vendela Jansson och Dennis Lundin. Foto: Christer Bjöhle

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024