Hur lät musiken i Visby domkyrka för 400 år sedan? Snart har vi svaret. I detta nu läggs sista handen vid 1599 års orgel som återuppbyggts på sin ursprungliga plats, på läktaren mitt i Sankta Maria.
– Den sjunger på dialekt, säger orgelbyggaren och intonatören Mads Kjersgaard.
Uppe på läktaren ovanför den stora ingången till Visby domkyrka pågår full aktivitet. En vit kalufs irrar fram i det trånga utrymmet mellan ett nybyggt och högrest orgelhus och arbetsbänkar fyllda med pipor och geometriska diagram. Det är landets kanske främsta intonatör, Mads Kjersgaard, som har till uppgift att se till att piporna hamnar rätt och att det stora instrumentet låter som det ska – det vill säga på precis samma sätt som det gjorde för 400 år sedan.
– Du får inte fråga mig när det blir färdigt eller hur mycket det har kostat, säger han allvarligt, innan ansiktsuttrycket ljusnar och han entusiastiskt börjar berätta om arbetet.
En stor mängd pipor från orginalorgeln har kunnat återanvändas, minst ett dussintal, som till vitala delar nästan är som om de vore nya.
– De har varit svarta av smuts naturligtvis, men annars i utmärkt skick. Det är helt mirakulöst att de finns bevarade och att de har överlevt klåfingriga ingrepp, säger han.
Han visar upp en av orginalpiporna, som dessutom aldrig har kapats på längden, och konstaterar att den som skar pipan, någon gång i slutet av 1500-talet eller början av 1600-talet, måste ha varit vänsterhänt.
Drömmen om att återställa orgeln som en gång spelade i Visby har funnits länge, men vägen dit har varit både lång och krokig. Redan för 25 år sedan satte domkyrkoorganisten Claes Holmgren, som då var ny på jobbet, upp en vision. Han hade fått i uppdrag att göra en inventering av alla orglar och ta fram ett orgelprogram.
– Jag visste sedan tidigare att det fanns delar bevarade från 1599 års orgel, men det var då som detektivarbetet kunde börja, berättar Claes Holmgren.
På vinden i domkyrkan fanns hela ryggpositivets hus bevarat – det vill säga den del som hänger ut från läktaren. Det var visserligen övermålat med gråfärg, men annars i gott skick. På vinden fanns även väderlådan, som är den liggande luftlåda i vilken orgelhusets pipor ska stå uppställda. I kyrkan i Lau hittades gamla pipor, som sålts dit för att användas i en mindre orgel, som även den sedermera blivit utbytt mot en modernare.
Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/
BILDEN OVAN: 1599 års orgel. Foto: Christer Bjöhle