Meny
E-tidning
Annons
Annons

Allmänt

Andreas Mattssons krönika – om Bamse och om källkritik

Publicerad: 2017-04-16

Krönikevinjett

 

På tre små kullar ligger tre lustiga hus. I en stubbe på ena kullen bor Lille Skutt med Nina Kanin och deras son Mini-Hopp, på mittenkullen bor Bamse och Brummelisa med sina fyra barn (varav tre är trillingar). På den tredje kullen bor Skalman själv med sina många uppfinningar.

Ungefär så börjar Bamse och hans vänner och ungefär så började min fantasivärld växa fram när jag växte upp i Slite.

Nyligen publicerade serietidningen en berättelse om Bamses son Brum som efter att ha läst att det finns hajar i havet inte vågade bada. Efter att ha dubbelkollat källan med hjälp av sina föräldrar insåg han att det var en fejkad nyhet. Syftet var att skrämmas.

Nyheten om hajarna är inte ensam i sitt slag. Mängden information ökar i takt med trycket i våra flöden. Därför ställer det krav på oss att vi gör som Brum och hans föräldrar.

En person som inte kommer från serietidningens värld är USA:s president Donald Trump. Enligt honom har terrordåd likt de i Paris och Bryssel drabbat min nuvarande hemstad Malmö. Skillnaden är att de mörkats av medierna. Men varken polisen, kommunen eller medierna känner till några terrordåd.

I höstas rapporterade medier i hela landet om anmälda attacker från clowner. I Skåne, Blekinge, Kalmar och Kronobergs län fick polisen in 120 anmälningar om clowner – under en helg i oktober.

På sociala medier gick folk samman i medborgargarden för att skydda barnen mot clownerna.

Annons Annons

Många av de som ringde in var oroliga barn.

Endast vid ett ytterst fåtal tillfällen misstänkte polisen att ett verkligt brott begåtts.

Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) låg brottsligheten i Sverige under 2015 på samma nivå som under 2005. Däremot visar det sig i olika mätningar att känslan av otrygghet ökar hos befolkningen.

Hur kan det bli så här fel?

Under förra året spreds många artiklar från sajter som ägnar sig åt att distribuera påhittade nyheter och satir. Informationen spreds sig sedan som en löpeld i våra informationsflöden genom sociala medier ut till våra mobiler och skärmar.

Själv blev jag ifjol kontaktad av vänner i Indien och Vietnam som avundsjukt gratulerade mig till min sextimmarsarbetsdag. Nyheten om att hela Sverige kortat ner arbetstiden spreds av den amerikanska sajten Bright Side som ges ut av en man i ryska Tatarstan. Bara för att und-vika missförstånd: Sverige har inte infört sex timmars reglerad arbetsdag.

För att bekämpa att fejkade nyheter och statusuppdateringar sprids har Skolverket tagit fram material för hur elever ska bli mer källkritiska och kolla upp vad de läser på nätet. Men det räcker inte.

Fler av oss behöver göra som Brum. Då kan vi skapa oss informationsflöden som baseras på fakta och inte av rykten och fejkade sanningar. Oavsett om avsändaren är en amerikansk president eller en man i Tatarstan.

Då kanske vår uppfattning också stämmer överens med verkligheten.

Vill du läsa mera? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

Annons Annons

Teckna dig för Horisonts nyhetsbrev!

Få en nyhetssammanfattning i mejlen varje vardagsmorgon, helt gratis!

Anmäl dig här
Annons Annons
Annons
Annons

Horisont magasin

Gotländska nyheter och fördjupningar

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024