Allmänt

Silvermedaljör med eget gym

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

2.2

Med akademiska föräldrar och en egen fallenhet för studier, trodde hon inte på ett liv inom idrott och hälsa.

I dag driver hon egen träningsanläggning hemma på gården i Alva, och i bagaget har hon ett VM-silver i thaiboxning.

TEXT CHRISTER BJÖHLE FOTO SVEDS SIGNE SÖDERLUND

December 2006. Hemma i Sverige är det vinter, de flesta är jul- och nyårslediga. I en thaiboxningsring i Bangkok, Thailand, är det vibrerande hett. Gotländska Liza Vikström går sin allra första proffsmatch, och hon har aldrig varit bättre. Bara några månader tidigare lämnade hon samma stad med en VM-silvermedalj i väskan; nu är hon tillbaka i thaiboxningens hemland och tanken är att hon ska ta ännu ett steg i en redan framgångsrik karriär.

Men hon är matt efter en alltför kraftig viktnedgång på kort tid, och motståndaren har just fått in en serie rejäla träffar i Lizas mage. Domaren bryter för stående räkning.

Och där och då, medan domaren lyfter finger efter finger framför hennes ansikte, kommer hon till insikt om vad hon vill göra. Vad hon måste göra. Hon tar beslutet att avbryta karriären.

– Då, plötsligt, kände jag att jag inte ville fortsätta. Jag kände att jag inte brydde mig om vem som vann, berättar hon, tio år senare.

39-åriga Liza Vikström tar emot hemma på gården i Alva. Kaffe är förberett i en termos, en saffranslängd inhandlad hos Bagarns i Hemse. Liza Vikström är hemma, men ändå på jobbet.

I avlånga byggnaden bakom bostadshuset låg tidigare Gahnströms tryckeri, och innan dess var hela gården bostad för arbetare vid järnvägen som då passerade precis utanför tomtgränsen. Men nu för tiden är det varken banarbetare eller tryckare som kommer och går på gården i Alva. Liza Vikström har i stället skapat en gruppträningslokal i den gamla tryckeribyggnaden. Innertaket är borta och i de blottlagda takbjälkarna hänger rep, ringar och träningsredskap. På golvet ligger en mjuk matta bestående av röda och blåa fyrkanter, lagda i ett schackrutigt mönster. 

– Jag tyckte att det saknades något här ute, och det är inget idé att bara klaga – det är bättre att göra något åt det, berättar hon med ett skratt.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024