Allmänt

Buss-Berta en pionjär bakom ratten

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

lägre Buss-Berta2

Från att vara piga i unga år övergick hon till att bli flerbarnsmor, skogsbonde och egenföretagare.

1924 blev Berta Persson från Bara ”buss-Berta” med hela Gotland och till på köpet Sveriges första kvinnliga busschaufför. Ryktet om hennes duglighet kom att spridas i hela riket.

TEXT CHRISTER BJÖHLE

Året var 1893 och snickaren Petter Albert Pettersson och hans hustru Anna Katarina Amanda Fohlin vid Hallgårds i Bara väntade sitt första barn. Flickebarnet föddes den 11 augusti 1893 och döptes till Berta Albertina. Berta fick tre syskon under kommande år, och som tonåring under tidigt 1900-tal började Berta arbeta som piga hos familjen Persson på den närliggande gården Simunde.

En av sönerna i familjen på Simunde hette Wilhelm, och han och Berta fattade tycke för varandra. ”Så hände det som brukar hända när två unga förälskar sig. Berta blev med barn”, skriver författaren Ingeborg Lingegård i den tredje delen av sin bokserie ”Gotländska föregångskvinnor”, där ”buss-Berta” som hon kom att kallas är en av de porträtterade kvinnorna.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024