Allmänt

Hett, helveganskt och hemtrevligt

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

lägre slope

Intill det gamla fängelset i hamnen ligger Visbys nyaste och kanske minsta restaurang, The Slope Slope. Maten är vegansk och borden möblerade så att gästerna ska börja prata med varandra. 

TEXT LINNEA NILSSON FOTO SVEDS SIGNE SÖDERLUND

Det var i november förra året som krögaren Patrik Kummu drog igång Visbys första och enda helveganska restaurang. Planen var lunchmat för avhämtning, men den fick skrotas nästan direkt.

– Det visade sig att lokalen var alldeles för bra för att ha take away. Folk vill stanna och äta här, säger han.

Huset är litet och från utsidan ganska oansenligt. Patrik berättar att många aldrig tänkt på att det ligger där det ligger, trots att det är lika gammalt som fängelset och tidigare har inrymt cykeluthyrning och sedan en pizzeria. I början var han tvungen att stå ute på gatan och vinka in folk.

Väl inne i huset är känslan en annan. När Horisont kommer på besök är dagens lunchsittning precis på väg att ta slut, men flera eftersläntrande gäster hänger sig kvar vid borden. Växthusliknande fönster åt tre håll gör rummet ljust och i kaminen brinner en brasa. Taket går upp till nock och bland bjälkarna hänger två skateboards. Wilmer Knutas, som arbetar som servitör, glider runt bland borden och småpratar med gästerna medan han dukar av. Borden som står uppställda längs väggarna bildar en cirkel och gästerna, som hamnar vända mot varandra, byter några ord.

– Tanken är att det ska uppstå samtal mellan borden, och så har det faktiskt blivit. En del kommer hit ensamma och hamnar ändå i ett sällskap i slutändan, berättar Patrik Kummu och lägger till:

– Folk tackar för maten, men framförallt tackar de för upplevelsen efter att de har ätit här.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

 

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024