Allmänt

De många rollernas mästare

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

lägre mördaranders

Lena och Lennart. Bogegård och Bäck. I nära 40 uppsättningar har de mött den gotländska teaterpubliken ihop. Nu står öns mesta skådespelarduo återigen på scenen. Denna gång gör de 14 roller var. 

TEXT LINNEA NILSSON FOTO SVEDS SIGNE SÖDERLUND

De har kallats för Piff och Puff liksom för Bill och Bull och när de träffat nya människor har Lennart flera gånger råkat presentera sig som Lena. Ända sedan 1992 har de spelat i pjäs efter pjäs tillsammans, först med Bryggeriteatern, sedan med Länsteatern. Som de enda fast anställda skådespelarna har de utgjort ensemblen och i många föreställningar har de varit ensamma på scen. I andra har de spelat tillsammans med mer eller mindre återkommande frilansare, men alltid har de utgjort kärnan på Gotlands egen teater.

– Det har fungerat bra. Jag har trivts med att vi varit så trygga med varandra, säger Lena Bogegård.

– Faran är att man blir så trygg att det inte uppstår någon spänning på scen, men jag tycker ändå att man gör de bästa föreställningarna med folk man känner väl. Och vi spelar ju inte kärlekspar så ofta längre, säger Lennart Bäck och skrattar.

Horisont träffar Lena Bogegård och Lennart Bäck i den gemensamma logen på Länsteatern. Numer är Lena bara här på gästspel. För drygt tre år sedan lämnade hon scenen för att flytta till Stockholm och arbeta som fritidsledare. Sedan dess är Lennart ensam som fast anställd skådespelare och det är första gången sedan uppbrottet som de arbetar tillsammans igen. Repetitionerna av ”Mördar-Anders och hans vänner (samt en och annan ovän)” pågår som bäst – en pjäs som har premiär samma dag som detta nummer av Horisont kommer ut, den 28 februari.

Länsteatern har fått rättigheterna att skriva om och sätta upp författaren Jonas Jonassons succébok med samma namn. Berättelsen kretsar kring en osannolik trio bestående av en fruktad mördare, en avsatt präst och en receptionist på ett avdankat hotell. Trion ger sig ut på en resa under vilken de möter 28 figurer som samtliga spelas av Lennart Bäck och Lena Bogegård. I ena scenen gör Lena en parkeringsvakt som blir kär i en isländsk felparkerare, spelad av Lennart. I nästa är hon skånsk bordellägare och i åter nästa en rysk grevinna. Lennart agerar allt från greve och småländsk hästhandlare till tillknäppt reporter med toppluva på. Det är dråpliga karaktärer som ska hinna nå fram till publiken genom några enstaka repliker.

Under förmiddagen har de två skådespelarna tragglat manus och oroat sig för snabba kläd- och dialektbyten. Som alltid känner de tvivel. För trots att teaterchefen Thomas Sundström, som är den som står för både manus och regi, sagt att han aldrig skulle ha vågat sätta upp pjäsen om det inte vore för deras långa erfarenhet, finns en oro. Kommer det bli bra nog?

Men Horisont har egentligen inte kommit för att prata om Mördar-Anders, och de rekordmånga rollerna som de ska spela just denna gång, utan om hela den långa, gemensamma karriären och om alla rollerna de spelat ihop.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

 

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024