Allmänt

Systrarna om saknaden efter mordet

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Systrarna till Hotell mordet

20 år har gått sedan mordet på Christina Olofson. 

För polisen är detta det enda ouppklarade mordet på Gotland sedan 1950-talet. För familjen är det en evig förlust som gör sig påmind så gott som dagligen. För första gången någonsin väljer nu Christina Olofsons syskon att berätta om sin syster och om hur mordet på henne har påverkat deras liv sedan dess. 

TEXT CHRISTER BJÖHLE FOTO KARL MELANDER

Vid ett köksbord i en radhuslägenhet i Kolsva, ett litet samhälle i Västmanland, sitter systrarna Agneta och Ann-Kristin. Ann-Kristin häller upp kaffe i vita porslinsmuggar med runda öron och ställer kakfatet mitt på bordet.

Ann-Kristin och Agneta är systrar till Christina Olofson, receptionisten som bragdes om livet under ett nattpass på Wisby hotell en vinternatt för 20 år sedan. Händelsen har funnits i deras medvetande så gott som dagligen sedan dess, men aldrig har de pratat om det offentligt, aldrig har de suttit ned och i lugn och ro fått berätta om sin upplevelse, om sina tankar. Om sin syster.

– Vi har egentligen aldrig velat. Det här handlar inte om oss, det handlar om Christina. Det är hon som är den viktiga i det här, inte vi, säger Ann-Kristin.

Men lite är det också därför de tackar ja till den här intervjun; Agneta och Ann-Kristin är tveksamma till att ställa upp med namn och de vill absolut inte vara med på bild, men de berättar gärna om Christina. Christina blev bara 46 år gammal; hon var så mycket mer än ett mordoffer, hon var en syster, en dotter och en nära vän. Och mordet är ännu ouppklarat.

– 20 år har gått. Det är lång tid. Det händer ju att folk får dåligt samvete; den eller de som gjorde det här är vuxna individer i dag. Man vill ju att något ska komma fram, att det ska kunna lösas, säger Agneta.

Agneta är i dag 68 år, pensionär sedan sju år efter ett helt yrkesliv som hotellportier. Det är i hennes kök det bjuds på kaffe och kakor. Ann-Kristin är 57 år och bor i Västerås, där hon jobbar som frukostvärdinna på ett hotell. De blev båda två trots allt kvar i den bransch inom vilken deras syster miste livet.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare.Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem! Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024