Allmänt

Han bytte finkrogen mot skolköket

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Lägre jocke

För tre år sedan träffade Horisont honom i finkrogen Wallers kök där han långbakade nötlägg i tretton timmar. Nu lagar Joakim Pettersson lunch åt 1300 gotländska skolbarn i köket på Södervärnskolan. 

– Skillnaden är faktiskt inte så stor, säger han. 

TEXT LINNEA NILSSON FOTO CHRISTER BJÖHLE

Arbetsdagen börjar tidigt i köket på Södervärnsskolan i södra Visby. Redan klockan sju kommer Joakim Pettersson, som är skolkökets förste kock, för att förbereda. Denna fredag står ugnsbakad lax och potatis på menyn, vilket innebär en ovanligt lugn förmiddag. När Horisont kliver in i köket klockan halv nio ligger laxfiléerna redan och väntar på plåtar i flera våningar. I ytterligare en ugn kokas potatis och i ett eget litet rum står Anita Larsson och hackar gurka och river morötter.

– Vi fixade mycket redan igår så idag händer det egentligen inte så mycket, säger Joakim Pettersson.

Det var i det allra första numret av Horisont som Joakim Pettersson långbakade nötlägg. Då var han köksmästare på Wallers sedan åtta år tillbaka och innan dess hade han jobbat på både Donners Brunn i Visby och Café Opera i Stockholm. Han berättar att beslutet att lämna finköken för ett jobb i skolkök växte fram under lång tid. I maj i år tog han slutligen klivet.

– De flesta utgår från att det var arbetstiderna som lockade, men för mig var det bara en av flera anledningar. Jag var färdig med restaurang och allt fokus på prestation och bekräftelse. Här handlar det om att vi ska få barnen att äta och inte om mig och min prestation, säger han.

Skillnaden är heller inte så stor som han hade väntat sig.

Han säger sig vara förvånad över hur hög kvalitén på maten i skolan är.

– Det är mest finishen som är en annan på restaurang. Vi kan ju inte lägga sista touchen på varje tallrik här, men själva maten är jättebra. Förra veckan långbakade vi fläskkarré över natten, så det är ungefär som på Wallers, säger Joakimoch ler.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare.Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem!Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

 

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024