Allmänt

Ledare

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Ledarvinjett

Den ledare du nu läser är den 30:e i Horisonts historia. Sedan starten i mars 2014 har vi producerat 30 nummer av lokaljournalistik i magasinsform, i ett format som vi faktiskt är ensamma om i landet. Vi är stolta, glada och nöjda. Och lite trötta, men det går över varje gång en ny tidning skickas till tryckeriet.

30 utgivna nummer innebär att vi nu går in i vårt fjärde levnadsår, och vi är väldigt tacksamma över att ha kommit så här långt. Vi vet att vi har många trogna läsare som gillar den journalistik vi producerar, och det gör oss ännu mer peppade att fortsätta.

Vi har under det gångna året gått starkt framåt och vi vet att varje månad sitter några tusen personer från Fårö till Sundre, från Kiruna till Malmö, och i länder som Finland, Thailand och Tyskland, och läser Horisont med intresse. Personer som tror på vår idé om lokaljournalistik i magasinsform, som uppskattar både långläsning och en god bildjournalistik, och som värnar och stöttar såväl det fria ordet som fängslande berättelser.

Horisont fick ett fint erkännande i en bitvis hätsk debatt mellan Kerstin Neld, vd för organisationen Sveriges Tidskrifter, och Annette Novak, regeringens medieutredare, tidigare i år. Neld beskrev situationen i tidskriftsbranschen inför medieutredningen som skulle presenteras kort senare, och lyfte i ett debattinlägg i tidningen Resumé fram Horisont som ett gott exempel:

”Som motvikt till Gotlands allt magrare och likformiga medieutbud startade 2014 nyhetsmagasinet Horisont. Det utkommer tio gånger per år och består av fördjupande artiklar och grävande journalistik med Gotland i fokus. Låt oss hoppas att detta initiativ kan gå på export till andra delar av landet som i dag befinner sig i medieskugga.”

Vi hoppas innerligt att hon får rätt. Att vi kanske rent av kan hjälpa till och bidra till liknande satsningar i andra delar av landet. För intresse finns, så mycket vet vi.

Samtidigt är den krassa verkligheten sådan att kvalitetsjournalistik kostar pengar. Horisont lever men lever fortfarande på marginalerna, och vi behöver även fortsättningsvis ert stöd för att vi ska kunna fortsätta ge ut Horisont.

Om du gillar Horisont och det vi gör och står för, teckna en prenumeration, berätta om oss för alla du känner som du tror skulle uppskatta vårt magasin, köp en prenumeration i present till någon du tycker om.

Bidra på så vis till att säkerställa att vi kan överleva även vårt fjärde år, till att vi som gör Horisont och ni som läser Horisont kan se tillbaka även på 2017 som ett gott år för den lokala magasinsjournalistiken.

Om Kerstin Nelds önskan går i uppfyllelse och Horisonts satsning har spridit sig till andra landsändar kommer det att kännas som en extra fjäder i partyhatten.

God fortsättning!

Vill du prenumerera på Horisont? Klicka på länken HÄR

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024