Allmänt

Klassiskt julbord håller än

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

 

Lägre ToftagårdI 40 år har kocken Anders Broman fyllt Toftagårdens julbord till bredden. 

Som nybliven och rastlös pensionär är han tillbaka i köket för att ännu en gång laga rullsylta, lammpaté och den omtalade gotländska äppelkakan. Men själv avstår han helst från att äta juldelikatesser.

– Det blir några sillar och en skinkbit på julafton, det är allt. 

TEXT LINNEA NILSSON FOTO CHRISTER BJÖHLE

Det är en lugn mellanvecka på Toftagården och Anders Broman och kollegan Pascal Bouras passar på att förbereda de kommande julborden så gott det går. Gotland Grand National är över och nästa vecka väntar en konferens. Därefter drar en fyra veckor lång julbordssäsong igång.

– Vi måste ha det mesta färdigt innan dess och eftersom vi gör så mycket som möjligt från grunden är det en hel del, säger Anders Broman och tittar ut över arbetsbänken, där några av de rätter som hunnit bli färdiga står uppställda.

En plåt med hundratals köttbullar och en kantin där kokta och syltade tomater badar i kryddad lag. Färdigbakade fågelpatéer och sidfläsk med till-hörande svål som snart ska rullas till rullsylta.

Egentligen gick Anders Broman i pension redan efter förra årets julbordssäsong. Han hade då hunnit passera pensionsåldern med två år. Men efter 40 år som kökschef är det inte så lätt att gå hem och släppa kontrollen.

– Jag kan inte sitta still och jag känner mig inte gammal heller. Jag tycker att det är kul att förbereda julbord och det är väldigt mycket som behöver göras så det är därför jag går in och hjälper till, säger han och tittar på Pascal Bouras med en finurlig blick.

Pascal är ny som kökschef, men annars gammal i gården. De båda har jobbat ihop i nästan 20 år och känner varandra väl. De retas, gnabbas och skrattar om vartannat.

– Jag har egentligen en lite annan syn på julbord än vad Anders har, säger Pascal med både allvar och skoj i ögonen. Jag tycker att vi har för mycket av det goda och dessutom skulle jag vilja satsa mer på fisk, skaldjur och grönt.

– Men vad skulle vi ta bort? kontrar Anders. Gästerna gillar inte när det försvinner rätter och vi måste ju lyssna på dem.

– Men vi har väldigt mycket kött och fler och fler efterfrågar vegetariska alternativ. Vi skulle kunna ha kikärtsbullar, bulgur och hummus.

Anders skakar lätt på huvudet åt förslag han uppenbarligen hört förut.

Är det någon rätt som försvunnit? 

Kockarna tittar på varandra och funderar en stund innan Pascal kommer på en.

– Kalvtungan! Den trenden är definitivt över.

 

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare.

Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem!

Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024