Allmänt

Hemse – samhället bakom de svarta rubrikerna

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Hemse

En period av oroligheter i Hemse nådde sin kulmen när en man för en tid sedan 

hotade tända eld på vårdcentralen och polisen tvingades skjuta honom i benet 

för att få stopp på honom.

Men vad är det egentligen som händer i Hemse, bortom rapporteringen och 

ryktena? Hur ser invånarna på sin bygd och vad händer i deras vardag? 

Horisont har hängt på Hemse för att ge svaren.

TEXT CHRISTER BJÖHLE FOTO KARL MELANDER

I mitten av september hotar en man att tända eld på vårdcentralen i Hemse med hjälp av bensin som han bär med sig i en dunk. Polisen kommer till platsen och tvingas skjuta mannen i benet för att få stopp på honom.

Bara ett par dagar senare drabbas vårdcentralen av inbrott och den intilliggande folktandvården av inbrottsförsök, följt av en bilbrand i närliggande kvarter kort efter det.

Även i våras utsattes apoteket för inbrott, då genom att gärningsmännen stal en bil och körde denna rakt igenom entrén. Det kom att bli det sjunde inbrottet i apoteket i Hemse på ett och ett halvt år. Polisen ser en ökning av inbrott i och stölder från privata bostäder, liksom av narkotikarelaterade brott.

I slutet av september stoppas en kvinna i bil mitt i natten, misstänkt för förberedelse till grov stöld på grund av en rad verktyg i bilen. Hon är dessutom både körkortslös och narkotikapåverkad.

Ovanstående är exempel på brott som rapporterats från Hemse på senare tid. Lägg sedan till långvariga problem på Högbyskolan där elever inte når upp till godkänt-kraven, där det råder stor lärarbrist, där rektorn alldeles nyligen sade upp sig efter bara några månader på jobbet eftersom han inte ansåg sig ha möjligheter och resurser att fullfölja sitt uppdrag.

Vad är det som händer på Hemse? Egentligen? Hur tänker de som bor där, vad pratar de om, hur är stämningen i samhället? Vad händer bortom rapporteringen? Horisont bestämde sig för att ta pulsen på centralorten som själv kallar sig för hela Sudrets hjärta.

Slutet av september. Storgatan som skär genom Hemse samhälle ligger relativt öde. En del butiksfönster gapar tomma och mörka, men i vissa av lokalerna pågår förberedande arbeten inför nyetableringar. Människor som har handlat på Coop och på Ica möts på parkeringen mitt emellan de båda butikerna, pratar en stund, går vidare.

På en parkbänk sitter två gubbar och samspråkar. Systembolaget har nyligen öppnat och gubbarna dricker varsin öl illa dolt. En hund på marken.

Om två dagar är det Hemse stortorgdag, men av detta märks ännu intet. Det är en vardag som vilken som helst.

Men Hemse har blivit oroligt, och Hemseborna har blivit lite mer på sin vakt. Polisen har manat till grannsamverkan och medger dels att oro att drabbas av kriminalitet har ökat bland invånarna, dels att det finns personer med narkotikarelaterade problem som ställer till det i bygden.

På Kupan, Röda Korsets samlingsplats i norra ändan av samhället, samlas ofta människor för att prata. Personalen känner många av dem som kommer dit, och många av besökarna – som kommer för att handla i butiken eller för att ta en kaffe i fiket – känner en trygghet och ett förtroende, känner att de kan lufta sin oro eller sina funderingar där.

– Det är klart att det snackas, man funderar över det som händer och vilka det är som gör de här sakerna, säger en kvinna.

– Det finns en oro i samhället; man tittar lite extra på varandra. Man blir vaksam, fundersam. Kan det vara han som har gjort det eller det?

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024