Allmänt

Saluhallen med flera ben att stå på

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Saluhallen

Tanken var att saluhallen skulle vara verksamhetens flaggskepp och locka människor att också ta en bit mat i restaurangen. 

Det blev tvärtom.

Restaurangen går som tåget och lockar kunderna att också köpa råvaror ur butiken. 

TEXT CHRISTER BJÖHLE FOTO KARL MELANDER

Det är en torsdag i september och under morgonen har som vanligt färsk fisk och kött levererats till Jessens Saluhall och Bar i Visby innerstad. Företaget – ett familjeföretag i ordets rätta bemärkelse – har nyligen fyllt fem år och hittat sin nisch.

– Det är fortfarande väldigt många som inte vet om att det finns en saluhall i Visby, konstaterar Simon Jessen, en av de tre bröder som äger verksamheten där betydligt fler familjemedlemmar än tre är involverade på ett eller annat sätt.

Än så länge återstår en knapp halvtimme tills både butik och restaurang öppnar, men när bröderna är på plats – och vädret fint – står dörren ändå på vid gavel. Ännu ett bud kliver in och lämnar en pappkartong, som Peder tar hand om.

– Kravmärkt, hängmörad oxfilé. Det blir inte mycket kaxigare än så, säger han med ett skratt och lägger in de tre förpackningarna i kyldisken.

– Storsäljaren är annars den här, tillägger han och pekar på köttbiten intill:

– Hängmörad entrecôte, den går det mycket av.

Verksamheten, med det kompletta namnet Familjen Jessens Saluhall och Bar, är just detta. Familjen Jessens. Stället ägs och drivs av de tre bröderna Peder, Simon och Jens Jessen. Även Simons fru fanns med i arbetet när verksamheten slog upp porten i en hörnlokal i Hästbacken sommaren 2011.

En fjärde bror, Lars Jessen, kommer in då och då och tillverkar egen choklad som säljs enkom i familjeföretaget. Systern Laura och hennes man Mattias Niklasson brygger egen öl som också den säljs enbart i Jessens Saluhall och Bar, och en sjätte medlem av syskonskaran, Matilda Jessen, arbetar inom företaget på somrarna.

– Morsan kommer in och jobbar var fjärde helg, säger Simon.

– Och syskonbarnen sommarjobbar här, tillägger Peder med ett leende.

En äldre herre sticker in huvudet genom dörren och frågar försynt:

– Jag hade bara vägarna förbi; har ni gotländskt lammkött?

 

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024