Allmänt

Babben i aktuellt 1800-talsdrama

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Lomakka

Föddes som Therese, levde hela sitt vuxna liv som Andreas. 

Nu sätter Babben Larsson upp en pjäs på Länsteatern om Therese Andreas Bruce i Follingbo, en transperson och HBTQ-kämpe från en tid då dessa begrepp ännu var fullständigt okända.

TEXT CHRISTER BJÖHLE FOTO KARL MELANDER

Hennes mors enträgna forskande kring ett rykte om en underlig händelse på Gotland under tidigt 1800-tal ledde till ett aldrig tidigare berättat livsöde; historien om transpersonen som i eftervärldens berättelser kallas Therese Andreas Bruce, även om han själv aldrig använde dessa båda förnamn samtidigt. Komikern Babben Larsson har under fyra år bearbetat materialet och i början av oktober är det premiär på Länsteatern på Gotland för en pjäs med ett stort allvar om en fråga som är högaktuell än i dag.

– Det här är en otroligt fascinerande historia, och ett hjärteprojekt för min del, säger Babben Larsson om det nästan 200 år gamla levnadsödet.

– Det började med att min mormor hade hört talas om en märklig historia, att någon här på Gotland hade blivit född av en man. Hon forskade litegrann i det, och min mamma fortsatte arbetet. Hon var en duktig amatörforskare, och när mamma gick bort 2012 fick jag ta över materialet. Det har tagit mig fyra år att realisera historien, kan man säga.

Under 1700-talets slut gifter sig ryttmästaren och löjtnanten, Gustav III:s page Adam Bruce med adelskvinnan Fredrika Charlotta Wijnbladh i Uppland. Paret får 15 barn under en period på 25 år, varav tre pojkar dör i barnsäng. 

Övriga tolv barn lever till vuxen ålder, en del tillbakadraget och andra yvigt och utsvävande. Mest strävsamt och kantat av motgångar torde livet vara för det åttonde syskonet i skaran, ett barn som efter födseln i Stockholm den 28 december 1808 döps till Christina Therese Isabelle Jeanette Louise och kommer – under de första 16 åren – att kallas Therese. 

Men redan tidigt anas det att något inte är som det tycks vara…

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Klicka på länken https://www.horisontmagasin.se/subscription/

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024