Allmänt

”Vill man få mycket gjort får man se till att ha mycket att göra”

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Aina Larsson

Hon är född norr om polcirkeln.

Men sitt livs kärlek fann Aina Larsson i Fårö kyrka.

Och det var på den lilla ön norr om Gotland som hon blev naturaliserad Fåröbo, skollärarinna och fick göra en unik intervju med Ingmar Bergman.

TEXT EMMA FAGERBERG FOTO KARL MELANDER

Ingmar: […] När vi höll på med ”Persona” här nere (-64 tror jag att det var) då hade det klarnat för mej att jag ville bo här. Så kommer jag ihåg, jag gick en kväll till Hammars, och då tänkte jag: Här är det! Ingen annanstans! Av de klyftiga saker jag tycker att jag har gjort i mitt liv, är detta den klyftigaste. Absolut i särklass. Den enda riktigt klyftiga.

Aina Larsson tar emot på trappan till det vackra och gedigna stenhuset på Langhammars på Fårö, tillsammans med granntomten unikt beläget med sin utsikt över Helgumannens fiskeläge. När Aina kom till Fårö var det hagväg och 13 grindar ut hit, till Gotlands nordligaste gård. I dag skär en asfaltsväg igenom Fårös innersta, regelbundet avbruten av färistar.

Aina visar in i det som en gång var salen, som visserligen fortfarande är en sal.

— Men vi hade heltäckningsmatta här. Det var fint och man slapp skura. Jag var ganska emot när barnen skulle ta bort den. ”Ja, jag tänker inte skura”, sade jag. ”Nej, det behöver du inte” sade de, säger Aina, och skrattar lite.

— Det är ju skillnad när det är fritidsbostad jämfört med när man håller på med en lantgård.

Det finns ett särskilt skäl till Horisonts besök. Eller flera. Vid 85 års ålder är Aina Larsson — som har målat i 70 år utan att ha visat upp sin konst offentligt — aktuell med sin första konstutställning, tillsammans med sin fotograferande dotter Ingrid Niklasson. Ainas målningar i akryl och akvarell, Ingrids fotografier tryckta på aluminium. Men Aina Larsson har även skrivit en ”oförglömlig artikelserie”, som Svensk Damtidning kallade den. En dialog med Ingmar Bergman, där Ainas berättelse fick ta lika stor plats som hans. Det var Bergmans krav. En dialog. Serien finns återgiven i boken ”Fårö och Ingmar Bergman – ett möte”.

Och ytterligare ett skäl; hennes liv som naturaliserad Fåröbo.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Klicka på länken HÄR

 

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024