Allmänt

Etzner tillbaka – och redo för Paralympics

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Louise Etsner

Hon skulle bara leda in en häst i stallet.

Ett sekundverk spräckte inte bara Louise Etzner Jakobssons  skalle — utan även hennes drömmar om dressyrlandslaget och högsta tränarnivån inom ridningen.

Nu är hon tillbaka: som Sveriges enda representant i paradressyr under Paralympics i Rio de Janeiro i september.

TEXT EMMA FAGERBERG FOTO KARL MELANDER

 Hon minns himlen och de gröna löven ovanför. Hon minns hur de plötsligt ändrade färg och blev gulbruna. Och att hon ville sova.

Louise Etzner hade äntrat Grand Prix-banan tillsammans med Donathello, den finaste häst hon någonsin haft. Tillsammans med honom var målet att nå landslaget inte omöjligt. På gården Bopparve i Eksta hade familjen Etzner Jakobsson omkring 15 hästar, och det hade varit en hektisk sommar med mycket träning och många tävlingar.

Just den här dagen, sommaren 2011, var inget undantag. Louise och hennes yngsta dotter Hanna hade varit och tränat för Louises tränare, och när de kom hem var det fler hästar som skulle ridas. Efteråt lämnade de av hästarna i skrittmaskinen. Louise gick in i stallet och tog av sig ridhjälmen, och de putsade utrustningen innan de gick för att ta in hästarna från skrittmaskinen. Klockan var halv två redan, och Louises man Gunnar Jakobsson stod och lagade en sen lunch inne i huset.

— Hästen jag ledde var stallets lugnaste, snällaste häst, men hon blev skrämd utanför skrittmaskinen av någonting. Jag vet inte av vad. Hon kastade sig mot mig så att hon landade på den här foten, berättar Louise och lyfter den vänstra från golvet.

— Så jag hade hela hästen på mig och försökte få bort henne, eftersom jag hade svårt att hålla balansen. Men hon var väldigt uppskrämd så hon bara flög iväg i nästa kast, och då tror jag att jag hade mina händer uppe i manen och grimman för att försöka trycka bort henne. Hon hoppar över mig, så jag far med henne i luften, flyger baklänges, landar på ryggen och slår i bakhuvudet.

Hon minns när hon är i luften; det är då hon ser himlen och träden med de gröna löven ovanför.

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Klicka på länken HÄR

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024