Allmänt

Vattenbrist slår rekord

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Vatten nr 24

Nödslakt av djur, vissnande grönsaker och lägre tryck i vattenkranarna?

Gotland rustar för en sommar med rekordbrist på vatten, både kommunalt och i de privata brunnarna. Vad detta kommer att innebära är annu oklart.

– Vi har aldrig gjort mer än infört bevattningsförbud. Men den här sommaren blir tuff, konstaterar Susanne Pettersson på regionens VA-avdelning, där man i år förbereder extraordinära åtgärder för att få vattnet att räcka.

TEXT CHRISTER BJÖHLE FOTO KARL MELANDER GRAFIK CHRISTER BJÖHLE

Vattensituationen på Gotland är på intet sätt ny. Grundvattnet fylls på under vinterhalvåret, men av det vatten som tillförs på sommaren i form av nederbörd tas det mesta – oftast allt – upp av växtlighet, i stället för att fylla på grundvattennivåerna. Eftersom det samtidigt är på sommaren som vattenuttaget är som absolut störst med anledning av den stora ökningen av människor på ön, krymper mängden tillgängligt vatten snabbt. Detta förstärks av Gotlands sprickiga kalkstensgrund, genom vilken vattnet snabbt letar sig nedåt och helt enkelt rinner av ön och ut i havet.

Av dessa skäl är bevattningsförbud vardag på somrarna på Gotland. I åratal har detta varit ett sätt att minska vattenförbrukningen något; samtidigt råder ändå brist på vatten över stora delar av ön under sommaren.

I år infördes ett rekordtidigt förbud; redan den 1 april blev det otillåtet att exempelvis vattna gräsmattan och åkrarna, tvätta bilen eller fylla på poolen i merparten av öns socknar.

– Det kommer att bli en tuff sommar. Vi har redan gjort mer än vad vi gjort tidigare vid den här tiden, men det kommer att behövas en utökning, säger Susanne Pettersson på Region Gotlands vatten- och avloppsenhet.

Hon inte alls är främmande för sänkt tryck i vattenledningarna, eller för att söka dispens för att få ta mer vatten än brukligt ur Tingstäde.

– Dessutom har vi för första gången någonsin gått ut med en kampanj om att spara vatten.

Det är tidigt på morgonen men…

Vill du läsa hela artikeln? Hör av dig till redaktion@hpress.se. Vill du prenumerera på Horisont? Klicka på länken HÄR

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024