Allmänt

”Cornelis var vår stora idol och han spelade före oss…”

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Nr 23

Cornelis Vreeswijk var stor. Men Di sma undar jårdi var större.

När det gotländska bandet gjorde ett turnéstopp i Burgsvik 1986 i efterdyningarna av svensktoppssuccén med ”Snabbköpskassörskan”, fick trubaduren och vis-legendaren Cornelis Vreeswijk agera förband. 

– Cornelis var vår stora idol, och han spelade före oss… Publiken skrek efter oss medan han ännu var på scenen, minns Di Smas gitarrist Janne Bertholdsson 30 år senare. 

TEXT CHRISTER BJÖHLE FOTO KARL MELANDER

 

Det gotländska kultbandet Di sma undar jårdi fick sitt nationella genombrott 1985 med låten ”Snabbköpskassörskan” och låg etta på Svensktoppen i hela 26 veckor.

– Vi var heta då, konstaterar Janne Bertholdsson och skrattar.

Han sitter på ett fik i Visby och minns tillbaka på sitt bands storhetstid, tiden då bandet, som bildades under tidigt 1970-tal, reste land och rike runt på turné.

När turen kom till folkparken i Burgsvik föll det sig så att självaste Cornelis Vreeswijk agerade förband.

– Vi kände ju honom; Göran och jag delade ett stort hus i Uppsala på den tiden med våra respektive familjer, och eftersom framför allt Göran hade kontakter och kände många musiker så bodde de hos oss då och då. Cornelis, Fred Åkerström… minns Janne Bertholdsson.

Men trots Cornelis storhet så hade publiken kommit för Di Smas skull och inte för den store vissångarens. Så Cornelis Vreeswijk klev åt sidan något tidigare än planerat, men stod kvar i kulisserna på den provisoriskt sammansatta scenen bestående av enkla bräder och presenningar, när Di sma undar jårdi inledde sitt framträdande.

– Till slut vinkade Cornelis mig till sig, och så frågade han om han inte kunde få vara med på en låt. ”Jag vill så gärna få köra en riktig rocklåt”, sa han, berättar Janne Bertholdsson.

Efter lite diskussion körde bandet, med Cornelis som gästsångare, Beatles-hiten ”Get back”.

– Cornelis tog i som fan, och han hade riktigt bra ”rock-röst”, säger Janne Bertholdsson och sjunger själv några rader ur samma låt.

Publiken denna afton var dock inte jättestor, och Janne minns trots allt spelningen med blandande känslor.

– Cornelis sjöng många av sina mer seriösa visor, och publiken skrek mest efter ”Hönan Agda”, en låt som Cornelis på den tiden hatade. Och så skrek de efter vår ”Snabbköpskassörskan”. Det blev faktiskt pinsamt, medger Janne Bertholdsson.

– Jag var inte så stolt över den gotländska publiken just då.

Cornelis Vreeswijks hälsa hade vid den här tiden redan börjat svikta, och bara drygt ett år efter framträdandet på den provisoriska scenen i Burgsvik avled han i sviterna av bland annat levercancer.

 

Vill du prenumerera på Horisont? Inga problem. Klicka HÄR

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024