Allmänt

Överlevnadsstrategin som blev en tillgång.

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Sofia

Först familjen. Sedan människorna hon möter. Hon ser alla. Men inte alltid sig själv. 

Genom Gotlands musikalkompani gör Sofia Ahlin Schwanbom en av de största insatserna för öns barn och ungdomar.

— För mig finns inte ”ungdomar i dag”. Vi vuxna skapar i dag:et för ungdomar att leva i och ungdomarna är en produkt av det vi har lyckats med eller inte lyckats med, säger hon.

TEXT EMMA FAGERBERG FOTO KARL MELANDER

 

Den lilla ryska byn Anatevka ska tömmas på judar. Varför vet ingen och förtvivlan står att läsa i varje människas ansiktsuttryck, i varje vrå. Samtliga är tagna av situationens allvar. Ingen märker att en okänd person kliver in i periferin, ingen tar notis om fotografen som sicksackar mellan dem. Det är 2016 och platsen är Guteskolans uppehållsrum. Men barnens och ungdomarnas totala hängivenhet för åskådaren över hundra år tillbaka i tiden. Det är Gotlands musikalkompanis repetition av ”Spelman på taket”.

Plötsligt är scenen slut och alla börjar krama varandra och ett sorl utbryter. För säkerhets skull uppmanar regissören Sofia Ahlin Schwanbom: ”Allmän kram!”.

— Vi går ner i så djupa känslor och tankar, och det här är ett sätt att gå tillbaka till nuet och påminna oss om att det bara är teater, förklarar hon.

I snart 30 år har hon dedikerat sitt liv åt att jobba med barn och ungdomar, och hon har gjort sig ett namn på att vara särdeles bra på något som kanske borde vara enkelt: att se varenda unge.

— Det jag gör egentligen är att jag plockar fram det som de själva inte visste att de hade. Jag bara påminner människor om vad de kan. Och när de upptäcker det vill de ofta gå vidare, och då finns jag där och kan guida och lära ut.

Hur upptäcker du det?

— Jag är yrkesskadad, skojar hon, innan hon blir allvarlig.

— Ska man vara riktigt ärlig växte jag upp med att det kunde vara livsfarligt om jag inte kunde bedöma en människa eller en situation. Och det är klart det påverkar. Det gör en väldigt känslig för stämningar och man läser av kroppsspråk och tonfall väldigt noga. Det blev en överlevnadsstrategi, och senare har det blivit en yrkestillgång…

Vill du läsa hela artikeln? Köp Horisont hos närmaste återförsäljare. Vill du prenumerera på Horisont? Klicka på länken HÄR

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024