Allmänt

Hatten av!

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

 

 

Se till att själva behålla ägandet av tidningen, och lyssna inte för mycket på goda råd från gamla chefredaktörer”.

Det var de två råd jag gav till gänget som startade den här tidningen när vi sågs i höstas. Några månader senare är jag nu delägare i Horisont och föreslås bli ledamot i styrelsen. Så man får väl säga att Emma, Christer och Per på sätt och vis lyssnade på det andra rådet genom att göra precis tvärtemot.

Men ni kan vara lugna. Jag kommer att hjälpa till med utvecklingen av Horisont, men det kommer även i fortsättningen vara de här enastående personerna som driver tidningen och bestämmer innehållet.

 

För tio år sedan var jag med och grundade nyhetsmagasinet Fokus. Vi gjorde det eftersom vi såg ett behov av fördjupande och förklarande nyhetsjournalistik i en tid då dagstidningarna rustade ned och nyhetsrapporteringen blev fragmentarisk och snuttifierad.

Resultatet blev ett etablerat nyhetsmagasin, men kanske viktigare; en redaktionell uppryckning på de större redaktionerna.

I dag ser vi hur lokala redaktioner bantas ned till oigenkännlighet och det publicistiska självbestämmandet devalveras när tidningar slås ihop i gigantiska tidningskoncerner. ”Vad händer med den lokala journalistiken” är ett återkommande samtalsämne på seminarier och i debattartiklar. Det är många som är bra på att formulera problemet. Det är betydligt färre som kan presentera lösningar.

 

Det är därför Horisont är en ljusstrimma i horisonten (ni får förlåta ordvitsen). Med små resurser skapar man redan i dag de i särklass bästa artiklarna om de viktigaste ämnena som rör Gotland och gotlänningarna. Och de gör det med yppersta kvalitet i både text och bild. Om Fokus var ett sätt att visa vägen framåt för den nationella nyhetsjournalistiken 2005 så är Horisont nu vägvisaren för lokaljournalistiken.

En av de viktigaste lärdomarna från Fokus är att läsarna är den i särklass viktigaste tillgången för ett kvalitetsmagasin. Ni hjälper redan till att skapa förutsättningar för en kvalificerad journalistik för Gotland i framtiden genom att köpa och läsa tidningen. Ni är också de viktigaste ambassadörerna när det gäller att hitta fler läsare.

Det här är bara början på en väldigt spännande resa, och jag är oerhört glad att få vara med.

 

Horisont Martin , Per , Christer och Emma

Martin Ahlquist

Medgrundare av och tidigare chefredaktör för nyhetsmagasinet Fokus

 

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024