Allmänt

Att inte släpa fanan i backen

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Vilken text har du läst, historiskt sett, som du inte kan glömma?
Vilken bild har du sett, historiskt sett, som du inte kan glömma?

Du minns säkert den nakna nioåriga flickan vars hud brinner av napalm? Barnen på den bilden som springer mot kamerorna med ansikten förvridna av smärta?
Den nu 44-åriga bilden är tagen av fotografen Nick Ut, och förändrade synen på Vietnamkriget.

Du minns säkert också den rakryggade mannen med matkassarna som ställde sig framför en stridsvagnskolonn dagen efter massakern på Himmelska fridens torg i Peking?
Hans mod finns återgivet av flera fotografer. En av de mest kända bilderna av händelsen togs av fotografen Stuart Franklin. Det har gått 27 år sedan dess.

Du minns säkert också bilden på kvinnan på Stortorget i Växjö som slår en nynazist i bakhuvudet med sin väska?
Den bilden togs av fotografen Hans Runesson för 31 år sedan.

Troligtvis minns du även bilden på treårige Aylan Kurdi som flöt upp på en strand i Bodrum, Turkiet, i fjol. Den lilla drunknade pojken med röd tröja och blå shorts som ligger med ansiktet nedåt i sanden.
Bilden togs av fotografen Nilufer Demir och skakade hela Europa.

Vilka texter minns du lika skarpt?

Att vara fotograf är ett yrke som kräver total närvaro, varje sekund, för att inte missa den perfekta bilden. En förmåga att förmedla känslor och stämning som kräver åratal av erfarenhet.

Gotlands Tidningar och Gotlands Allehanda gör sig av med sina fotografer, efter beslut av NTM:s koncernledning. Med det går man samma väg som bland annat Expressen och Norrbottens media. I stället ska reportrarna fotografera själva och frilansfotografer tas in vid behov. Samtidigt förstärks helagotland.se med multijournalister.
Man anser att tidningarna kan avvara en hel yrkesgrupp.
Norrbottens medias vd Erik Ranängen sade vid offentliggörandet i fjol: ”Läsarna kommer inte att märka någon skillnad”.
Och nyligen befann sig Mittmedias redaktionella chef Anna-Karin Lith på Länstidningen Södertälje, mot bakgrund att koncernen köpt Promedia, och diskuterade bildkvalitet. Anledningen var att samtliga på tidningen ska bli multijournalister och frågan väcktes om vad som då händer med bildkvaliteten. På den frågan hade Anna-Karin Lith följande svar: ”Era läsare är så gamla att de ändå inte ser att bilderna är oskarpa”. I efterhand har hon nekat till att ha sagt så, men det bekräftas för en branschtidning av flera närvarande på mötet.
Dessa uttalanden är att underskatta läsarna å det grövsta. Bilder är journalistik. Det här kan inte ses på något annat sätt än en fortsatt nedmontering av journalistiken — vilket Horisonts existens är en motreaktion på.

Sedan starten av Horisont har vår avsikt varit att ge bildjournalistiken en framskjuten roll. Tidningen består till hälften av bilder, främst tagna av Karl Melander.
Att jobba med nyhetsförmedling är att jobba med en helhet; bild, text och form.
Kombinationen av dessa olika synsätt kan inte ses vara något annat än omistligt.

 

Och visst hade den här texten varit lite roligare att läsa om det hade funnits bilder till?

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024