Allmänt

Reportage: Konflikten som delar Gotland

Publicerad

Dela på FacebookDela på Twitter

Ojnareskogen kommer att bli ett skyddat Natura 2000-område. Det meddelade miljöminister Åsa Romson (MP) på besök på Gotland i dag på förmiddagen.
Regeringsbeslutet är ett glädjande sådant, menar ministern som också vill betona att kalkindustrin på Gotland på intet vis är död trots beslutet.
– Det är extra glädjande att kunna ta det här beslutet eftersom Gotland har en världsunik natur i det här området, men det här ska inte på något vis ses som en död hand över den gotländska kalkindustrin, säger Åsa Romson.
Regeringen satsar nu 100 miljoner kronor på ett näringslivspaket. Exakt vad detta kommer att innebära vill dock inte Åsa Romson prata om.
– Det är upp till Region Gotland tillsammans med näringslivet, fackliga organisationer och den kontaktperson som kommer att utses från staten, att komma fram till. Det ska inte jag stå här och bestämma, säger hon.
– Processen i Ojnare har pågått väldigt länge och det har gått troll i vissa frågor. Nu måste vi börja läka de sår som uppstått i samhället.
Dessa sår i det gotländska samhället som konflikten mellan industri och jobb å ena sidan, och natur och vatten å andra, har orsakat, skrev Horisont om för drygt ett år sedan.

Läs reportaget här.

 

Annons

Horisont magasin

Gotlands nyhetsmagasin

Chefredaktör och ansvarig utgivare: Christer Bjöhle

Adress: Nyhetsmagasinet Horisont/ H Press AB
Gotlands Kulturrum
Specksrum 6
621 55 Visby
Epost: redaktion@hpress.se 
Telefon: +46 (0)70-288 52 28

Organisationsnummer: 556949-2316

© H Press AB - 2024