Föregående: Nästa:

Trots 200 dna-träffar – inget resultat

Wisby-hotell-i--webb

 

Under 2020 har två uppmärksammade, relativt nya metoder gett resultat i utredningarna av allvarliga brott, såväl i Sverige som i USA. Både familjesökning och släktforskning har gjutit nytt mod i utredningen av mordet på Wisby hotell 1996 – men nu är familjesökningen klar utan resultat, och risken är överhängande att någon traditionell släktforskningsanalys inte går att göra eftersom man har för lite DNA kvar från brottsplatsen.

TEXT&BILD: CHRISTER BJÖHLE

Från och med den 1 januari 2019 fick polisen rätt att med hjälp av DNA söka i sina register efter nära släktingar till potentiella brottslingar. Tidigare var det bara tillåtet att söka träff på en misstänkt gärningsmans exakta DNA, men i och med lagändringen vidgades alltså sökningarna till att omfatta föräldrar, barn och helsyskon. En sådan så kallad familjesökning ledde till att en man i februari i år greps misstänkt för en våldtäkt 1995 i Billdal söder om Göteborg.

Gärningsmannens DNA hade säkrats på brottsplatsen, och när man 24 år senare gjorde en familjesökning fick polisen träff på en nära släkting till den nu 58-årige man som i maj i år också dömdes för brottet.

Förutsättningarna för utredningen av mordet på Wisby hotell 1996 är likartade. Med hjälp av teknik som inte fanns 1996 har utredarna på senare år har kunnat säkra en okänd DNA-profil, på material som omhändertogs på brottsplatsen och som funnits i polisens förvar sedan dess. En familjesökning med hjälp av denna DNA-profil gav inte mindre än 225 träffar i polisens register. Detta är alltså personer med ett DNA som liknar gärningsmannens, troligen genom nära släktskap – även om en del ”slinker igenom” också genom att ha liknande DNA utan att vara släkt.

Under lång tid har polisen sedan gått igenom alla dessa personer och deras släktingar, för att försöka hitta någon som skulle kunna ha koppling till mordet på Wisby hotell. Redan för ett år sedan sa kalla fall-gruppens dåvarande talesperson, utredaren Mats Pettersson som sedan dess lämnat gruppen, att det mest troliga är att man inte kommer att kunna hitta en gärningsman via denna familjesökning – men att man kommer att fortsätta undersöka varje träff för att kunna utesluta dem.

Nu är alla träffar genomgångna. Och resultatet har, som befarat, uteblivit.

–Vi har gått igenom alla namn, och det har inte gett någonting alls. Man ska ärligt talat ha jättetur om den metoden ska ge något, säger kalla fall-gruppens utredare Thomas Nordström, den enda i gruppen som varit med i utredningen ända sedan 2016 då den hamnade på kalla fall-gruppens bord.

Vill du läsa hela artikeln om hotellmordet? Köp det aktuella numret av nyhetsmagasinet Horisont hos närmaste återförsäljare eller direkt från redaktionen via redaktion@hpress.se. Tidningen går också att köpa digitalt, som pdf. Mejla oss!

Teckna en prenumeration genom att mejla prenumerera@hpress.se, eller över disk på Bokhandeln Wessman & Pettersson, Adelsgatan 5 i Visby. 

Föregående: Nästa: