Föregående: Nästa:

”Hoppet är väl det sista som överger en”

IMG_4510

Menette von Schulman driver hotell St Clemens i Visby och hon är en av alla de som vittnar om sina erfarenheter i Horisonts tidsdokument om coronavåren 2020. Under våren tvingades hotellet stänga och säga upp sin personal. Bild Christer Bjöhle


Namn: Menette von Schulman

Ålder: 39 år.
Gör: äger/driver familjehotellet St Clemens med sin man Carl.
Bor: i Visby.

Torsdagen den 30 april 2020:

Det är valborgsmässoafton, det är torsdag. Det är lite kyligt i luften, men till och från kikar solen fram mellan molnen. Eftersom 1 maj i år ligger på en fredag, stundar långhelg.
På det familjeägda hotellet St Clemens i Visby innerstad borde det råda full aktivitet och i princip alla de 30 rummen skulle normalt ha varit bokade. Men inget är som det brukar. I hotellets reception står Menette von Schulman, som äger och driver hotellet tillsammans med sin man Carl. De senaste dagarna har hotellet haft en gäst, och denne checkade ut några timmar tidigare. Nu, inför denna vårliga långhelg, finns inte en enda gäst på hotellet och inte ett enda rum är bokat under valborg och 1 maj.
– Så nu stänger vi över helgen i stället, konstaterar Menette von Schulman med ett uppgivet skratt.

Menette von Schulman är inte bara delägare av Hotell St Clemens, hon är också förtroendevald inom Visita, bransch- och arbetsgivarorganisationen för den svenska besöksnäringen. Under den första veckan i mars sitter hon i ett möte i Örebro med deltagare från hela landet. Men så plötsligt, mitt i samtalen reser sig flera av de närvarande, representanter från några av de största aktörerna i branschen, och lämnar mötet med ursäkten att de kallats till stormöten med sina respektive centralorganisationer.
– I början var jag rätt lugn och tänkte att det här coronaviruset skulle gå fort över. Det var på det där mötet i Örebro – och när de riktigt stora aktörerna lämnade – som jag insåg att det verkade vara allvarligt, minns hon, ett par månader senare.

St Clemens har tio anställda året runt, två av dem har jobbat på hotellet i 20 år. Om somrarna sysselsätter man 18–20 personer.
– Nu har vi sagt upp allihop, och de är korttidspermitterade under uppsägningstiden, berättar Menette.
– Vi har som arbetsgivare alltid varit måna om att våra anställda ska vara med i facket – det är man ju väldigt glad över nu, att de kanske har någon trygghet i alla fall …


Vill du läsa hela artikeln om Menette von Schulman och Horisonts tidsdokument över Coronavåren 2020? 
Köp det aktuella numret av nyhetsmagasinet Horisont hos närmaste återförsäljare eller direkt från redaktionen via redaktion@hpress.se. Tidningen går också att köpa digitalt, som pdf. Mejla oss!

Teckna en prenumeration genom att mejla prenumerera@hpress.se, eller över disk på Bokhandeln Wessman & Pettersson, Adelsgatan 5 i Visby.

Föregående: Nästa: